Tudomány

Rejtélyes óriáshógolyók lepték el a tengerpartot

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.11 | 11:36

Több ezer hógolyó jelent meg a szibériai Nüda tengerparti település mellett az Ob-öbölben. Van, amelyik kosárlabda méretű.

A helyiek pár nappal ezelőtt kezdték el felfedezni a jelenséget és sokan csak azután hitték el a szóbeszédet, hogy maguk is látták a több ezer hólabdát a szibériai Nüda település tengerpartján. A tizenegy mérföldön át felhalmozódott hógolyókat azonban nem ufók hordták oda, és nem is egy művészeti alkotás része, hanem ritka, de természetes jelenségről van szó.

Szakértők szerint a hóléből a szél, a hőmérséklet és a partvonal struktúrája alakította ki a hógolyómezőt. Ahogy az öbölben a vízszint emelkedett, folyamatosan egyre nagyobb területen öntötte el a partot, amelyen jégréteg alakult ki. A víz ezek után visszahúzódott, a jégdarabok a parton maradtak, és a vizes homokban mozogva formálódtak gömbbé.

Hógolyócsatába azonban csak a legbátrabbaknak érdemes beszállniuk: vannak ugyan teniszlabda méretű darabok, de ha valakinek nincs szerencséje, akkor egy kosárlabda méretűvel találják el.

A jelenség nem is példa nélküli, 2014-ben a Michigan-tó, idén januárban pedig az egyik Maine-ben található tó környékén tapasztaltak hasonlót.

(Forrás: Siberian Times)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Életveszélyes az Apple új terméke
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 05.