Tudomány

AIDS teszt USB pendriveon, laptopon 30 másodperc alatt

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.12 | 13:06

95 százalékos biztonsággal dolgozó egy USB pendriveba rakott tesztet fejlesztettek Londonban. 30 másodperc alatt megvan eredmény.

Fotó: Imperial College London / DNA Electronics
Fotó: Imperial College London / DNA Electronics

Bár a HIV fertőzés gyógyításától sem vagyunk messze, szintén angol kutatók fejleszettetek ki ígéretes gyógymódot, most ismét egy angol fejlesztéstől eset le az állunk AIDS-ügyben.

Az Imperial London College egy olyan USB stickbe szerelt HIV tesztet fejlesztett ki, amelyik 30 másodperc alatt 95 százalékos biztonsággal mutatja meg, hogy

van-e HIV vírus a véredben, és ha igen, akkor pontosan mennyi.

A készülék a vércukorszint mérőkhöz hasonlóan kis vérminta alapján vizsgál.

Fertőzötteknek életmentő lehet

Elsősorban nem is a megkaptam-nem kaptam meg tesztekhez hasznos, hanem a HIV fertőzöttek kezelésében. A fertőzötteket most úgynevezett antiretrovirális kezeléssel látják el, ami nem gyógyítja meg őket, hanem minimális szinten tartja a HIV vírusok számát a véráramban, így teljes életet élhetnek. A HIV vírus viszont nagyon – nincs rá jobb szó – virulens, gyorsan változik, és a gyógyszerre is könnyen rezisztenssé válhat. Ilyenkor gyorsan nagyon megnövekszik a vírusok száma a vérben, és új gyógyszer koktélra van szükség.

Ez a kis USB pendrive a HIV fertőzött számára is lehetővé teszi, hogy állandóan és gyorsan mérje a HIV vírus szintet a vérében, hasonlóan a cukorbetegekhez.

Korábban, el kellett küldeni a laborba a vérmintát, és legalább három napot várni az eredményre,

közben a víruszám simán emelkedhetett tovább, a beteg pedig rosszabb állapotba került. Így a laboroktól távolabb lakó vagy utazó beteg számára is biztonságos megoldás született.

De ettől függetlenül is, egy saját laptopról futtatható, USB-s vírus teszt elképesztő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló