Tudomány

Pár dolog nagyon megváltozik az életünkben 2030-ra

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.14 | 08:00
  • trendindex: 3

Így, az amerikai elnökválasztás utáni sokk elmúltával ideje van annak, hogy az ember eljátsszon gondolattal, hogyan élünk majd másfél évtized múlva, a 2030-as évek elején. Nem olyan bonyolult dolog ez, mint megjósolni az elnökválasztás kimenetelét, igaz, nem is kell pontosan tudni, ki hogyan szavaz Wisconsinben.

gamma
forrás: NASA

A jövőkutatás komoly dolog, nem kávézaccból kell kikövetkeztetni a dolgokat. Persze nem is a lottószámokat kell megjósolni, általában csak trendeket lehet előre jelezni. Ceri Parker, a World Economoc Forum szerkesztője erre kérte a Global Future Councils szakértpit, és elég figyelemre méltó véleményket kapott

1. A termékek szolgáltatásokká változnak

A dán Ida Auken szerint 2030 városaiban nem veszünk majd semmit, és lényegében nem lesz tulajdonunk: bármit, amire szükségünk van, legyen az lakás, autó, kütyü vagy akár ruha, bérelni fogunk. Ez elég utópisztikusan hangzik, de hozzáteszi, hogy lényegében minden lépésünk követhető lesz, illetve a társadalom végletesen ketté fog szakadni: a városon kívül élnek majd azok, akik elégedetlenek ezzel a rendszerrel.

2. Drága szén-dioxid, zöld energia

Kína jövőre vezeti be a saját szén-dioxid kereskedelmi rendszerét, ami globálissá teheti ezt a piacot, és adhat egy erőteljes lökést annak, hogy felhagyjunk a fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földház) használatával, ezáltal mérsékelheti a klímaváltozást. Közben a napelemek árai meredeken zuhanni fognak, vagyis másfél évtized múlva sokkal zöldebb lesz az energiánk, mint ma – jósolja Jane Burston, a brit National Physical Laboratory klímakutatásért felelős vezetője.

3. Amerika már nem a világ egyetlen vezetője

A nemzetállamok nem szűnnek meg, sőt, nagy visszatérésük várható. Viszont már nem az Egyesült Államok lesz a világ ura, hanem egy maroknyi nagyhatalommal kénytelen osztozni: Oroszország, Kína, Japán, Németország és India is bejelentkezik a részéért, és kezdenek birodalomként viselkedni – írta Robert Muggah, az Igarapé Institute kutatási igazgatója. Az államok szerepét ugyanakkor bizonyos területeken fenyegetik majd a nagyvárosok, illetve az online identitások terjedése.

4. Viszlát, kórház! Itt az otthongyógyulás

Melanie Walker, a világban tanácsadó orvosa szerint a technológia fejlődése óriási előrelépést jelent majd a betegségek legyőzésében, de a kórház, ahogy ma ismerjük, nem létezik majd 2030-ban. A balesetek száma az önvezető autók miatt jelentősen lecsökken, elterjed a személyre szabott orvoslás, ami megelőzi a betegségek nagy részét. A szervdonor is a múltté, hiszen parányi robotok nyomtatják majd a szükséges szerveket.

5. Egyre kevesebb húst eszünk

Akárcsak nagyapáink idejében, a 2030-as években is inkább élvezeti cikk lesz a hús, mint alapélelmiszer – véli Tim Benton, a University of Leeds professzora. A nagyüzemi állattartás nagyon megterheli a környezetet, például a felmelegedés egyik fő okozói a marhák (illetve az általuk eregetett metán). A nagyüzemek és a kézműves gyártók kombinációi kényelmes készételeket szállítanak majd, amelyek egészségesek és környezetbarátak lesznek.

6. Vezérigazgatók lesznek a szíriai menekültekből

Bár ez ma még hihetetlenül hangzik, de 2030.ra a mai szíriai gyerekek, akik a családjukkal együtt elmenekültek a polgárháború elől, abba a korba lépnek, hogy kezükbe vegyék a menekültek gazdasági integrációját. Lorna Solis, a menekülteket segítő Blue Rose Compass alapítója szerint a világnak amúgy is sokkal jobban fel kell készülnie a mozgásban lévő népességre, hiszen a klímaváltozás miatt egymilliárd ember indulhat útnak.

7. Nagy bajban a demokráciák alapértékei

A nyugati demokráciákban elfelejtjük, milyen fontosak a fékek és ellensúlyok, így a vesztükbe rohanunk – jósolja Kenneth Roth Human Rights Watch igazgatója. Korlátozások nélkül ugyanis a demokrácia helyében majoritáriánus rendszerek lépnek, ahol semmi nem számít, csak a többség pillanatnyi akarata. Ezt pedig kellőképp ki tudják majd használni egyes népvezérek, akik erre a többségre hivatkozva bármit megtehetnek.

8. Irány a Mars!

A 2030-as évekre készen állunk, hogy embert küldjünk a Marsra – mondja Ellen Stofan, a NASA. Ekkor talán megtudjuk, van-e élet a Földön kívül is, de legalábbis sok mindent megértünk a sajátunkról. A technológia pedig hatalmasat ugorhat, valósággá válhat a mindennapi, kereskedelmi célú űrutazás is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.