Tudomány

Kávé vagy tea? A genetika dönti el, melyiket bírod

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.17 | 10:22

Az ízlelésünkben van a titok nyitja, az ausztrál tudósok szerint.

Kávé és tea – Fotó: 123rf.com

„Kávés” vagy „teás” vagy inkább? Elsőre tudatos döntésnek tűnhet, hogy melyik áll közelebb hozzánk, ám a tudomány mai állása szerint előfordulhat, hogy a génjeink határozzák meg a választást. Az már korábban bebizonyosodott, hogy nem válogatósság, ha nem szeretjük a keserű ízeket, és az is kiderült, hogy gyakori fogyasztással megkedvelhetjük ezeket. Azonban azt, hogy miért szeretjük a keserű ételeket és italokat, illetve ezt miképpen befolyásolják génjeink és szervezetünk egyéb paraméterei, még csak most kezdték el tudományos vizsgálatoknak alávetni.

Akár (klasszikus fekete) teáról, akár kávéról beszélünk, mindkét ital tartalmaz keserű aromájú koffeint. A kávénak ezen túl van még egy keserű összetevője, a kinin, ezt egyébként a tonik is tartalmazza. Eddig a kutatóknak azt sikerült megfejteniük, hogy az egyes emberek máshogyan érzékelik a koffein és a kinin keserű ízét, attól függően, hogy milyen típusú receptorgénjeik vannak.

Daniel Hwang, az ausztráliai Queensland egyeteméről végzett kutatást 430 ezer brit férfin és nőn, 37 és 73 éves kor között. Az eredmények szerint azok a résztvevők, akik erősebben érzik a kávé ízét, 20%-kal magasabb eséllyel válnak kávéfogyasztókká, ugyanakkor alacsonyabb eséllyel lesznek teaivók. De mi lehet ennek az oka? Az erősebb ízérzékelés magasabb eséllyel alakítja ki a függőséget, a kávé pedig sokkal több koffeint tartalmaz a teánál. Másrészről viszont azok, akik a kinin ízére érzékenyebbek a génjeik alapján, 4%-kal magasabb eséllyel lesznek teakedvelők.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló