Tudomány

Megvan az emberiség legrosszabb éve, és az is, hogy miért

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.18 | 17:22
  • trendindex: 2

Történészek megállapították, hogy időszámításunk kezdete után, 536-ban volt a legrosszabb az emberiség sorsa. Miért pont ez a megannyi borús időszak közül?

Kép: Pixabay

Pedig 1347 sem volt túl jó, amikor is Európán végigsöpört a pestis. Az 1941 és ’45 közötti évek sem voltak túl rózsásak. Említhetnénk 1918-at is, amikor a spanyolnátha százmillió ember életét vette el világszerte. Mi ezekre tippelnénk, helytelenül, a tudósok szerint ugyanis 536 volt a legrosszabb.

Mégis mi történt akkor?

A Harvard Egyetem történésze szerint 536-ban kezdődött az emberiség legrosszabb időszaka – írja a Science Mag. És még csak nem is az emberek keresték a bajt, természeti katasztrófa történt: az eget beborította egy poros köd, ami blokkolta a napfényt mindenhol a világon, valamilyen mértékben. Ezzel együtt jött a szárazság, a termés se vizet, se napfényt nem kapott, hamar beütött az éhínség, a régészeti leletek szerint egészen 640-ig nem történt jelentős javulás, a gazdaságban legalábbis.

A titokzatos port egy vulkán kitörése okozta 536-ban, majd 540-ben történt egy hasonló kitörés, ami ugyancsak beporolta az egész világot. Mindezt az örök jég birodalmából tudjuk, az évszázadok során az Antarktiszra és Grönlandra is jutott a vulkáni hamuból. A kutatók ezt vizsgálva jöttek rá, hogy mi is történt 536-ban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló