Tudomány

Túl szép: Bristolban nukleáris hulladékból gyártanának gyémánt-elemeket

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.29 | 07:52

A brit tudósok ékkövei ráadásul végtelen energiával is ellátják majd az emberiséget. Jobb mint a jedi-kristály.

Carl Court / Staff
Fotó: Carl Court / Getty Imagesfotó: Carl Court / Staff

Több tonna, eddig értéktelennek hitt melléktermékről derítették ki a Bristoli Egyetem fizikusai és kémikusai, hogy gyémánttá alakítva, nukleáris erőforrásként újra felhasználhatóak lesznek. A mesterséges drágakövek képesek kis mértékben elektromos áramot kibocsátani, és gyakorlatilag pár ezer évig is elműködnek, különösebb karbantartás nélkül.

A 21. század egyik legnagyobb kihívása a New Atlas szerint is az, hogy hogyan szabaduljunk meg a radioaktív hulladéktól. Még a hosszú távú, biztonságos tárolás sem jelent végső megoldást.

A bristoli tudós csapat a fél évszázad üzemelés után leállt Magnox reaktorok káros anyagait vizsgálta. Az első generációs atomerőművekben grafit blokkok lassították a neutronokat a maghasadási folyamatnál. Az évtizedek alatt felgyülemlett közel száz tonna olyan grafit, ami a reaktorban a sugárzás hatására radioaktív c-14 izotóppá változott. Ez az alacsony sugárzást kibocsátó részecske a kutatók szerint nem tenne jót a környezetnek, ha a földbe kerülne. Eltemetés helyett inkább eltávolítanák a c-14-et a grafit blokkokból, hogy elektromos gyémántokká alakítsák. A folyamatot az alábbi videó magyarázza:

A nukleáris gyémánt elemnek nem volna mozgó alkatrésze, nem bocsátana ki káros sugárzást, és még karbantartásra sem volna szüksége.

A blokkokból hevítés hatására gáz formában kinyerhető c-14-et összegyűjtve, alacsony nyomás alatt, nagy hőfokon gyémánt nyerhető. Egy gyémánt-elem prototípust már elő is állítottak Bristolban, amely nikkel-63 izotóppal üzemel; a következő lépés lesz a még hatékonyabb c-14-et is bevonni a fejlesztésbe. Ez utóbbi felezési ideje kedvezőbb: 5730 év múlva is képes lesz még működni, igaz: félgőzzel.

Az az elképzelésünk, hogy elsősorban olyan esetekben volna célszerű felhasználni a fejlesztésünket, ahol nem igazán kivitelezhető egy szimpla elemcsere. Főleg alacsony teljesítményű, de hosszan tartó alkalmazásokhoz jön majd jól ez a gyémánt-elem: műholdak, pacemakerek, drónok és űrbéli szerkezetek esetében. Bevonjuk a közvéleményt is, tegyenek az emberek is javaslatot, írják meg #diamondbattery hashtaggel, hogy hol látnák szívesen a gyémánt-elemet.

számol be Tom Scott bristoli professzor. A magunk részéről jedi-kristályként és Vasember-szívben is viszont látnánk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.