Tudomány

New York patkányai: a külvárosi és belvárosi példányok két külön fajjá váltak szét

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.30 | 11:49

Az ok pedig maga a város és annak fejlődése, aminek ez is a része.

Forrás: Pixabay

Miközben Budapesten történt egy patkánytámadás, New Yorkban egy egyetemi hallgató megfigyelte, hogy a város fejlődése, 24 órás szakadatlan fortyogása, komoly hatással bír a helyi patkányok genetikai sokszínűségére. A rágcsálók legalább olyan meghatározó részei a városnak, mint a Szabadság-szobor. Mindig és mindenhol ott vannak, számolni kell velük.

Matthew Combs, a Fordham egyetem végzős hallgatója, aki sok más fiatalhoz hasonlóan azért jött New Yorkba, hogy megcsinálja a szerencséjét. És az valahogy egyelőre a patkányokhoz köti. Az elmúlt két évben a Combs és munkatársai Manhattanben csapdába ejtettek egy rakás patkányt annak érdekében, hogy az eddigi legátfogóbb genetikai portrét készítsék el a város rágcsálóiról.

New York patkányai hajókon érkeztek a 18. században, ezért nem csoda, hogy genetikailag leginkább a nyugat-európai, elsősorban is a brit és francia rokonokhoz hasonlítanak. Manhattan patkányai két, egymástól karakteresen elütő csoportra oszlik: a külvárosi és a belvárosi patkányok csoportjára. Mivel a patkányok mindössze néhány háztömbnyire mozognak el a fészküktől, ezért ez a kétféle patkánycsapat sosem keveredik egymással, vagy csak nagyon ritkán. A kettő között húzódik a kereskedelmi negyed, ami szinte patkánymentes, mivel szinte nincs háztartási szemét, se hátsó udvarok, amiket a patkányok rendkívüli módon szeretnek. Ugyanakkor amikor a kutatók mélyebbre ástak, azt találták, hogy külvárosi és belvárosi csoport további alcsoportokra válik szét: minden környéknek saját patkányai vannak. Combs azt mondja erről:

Csak adj nekünk egy patkányt, és mi megmondjuk, hogy a West Village-ből vagy az East Village-ból származik. Ezek mind független patkánykörnyékek.

Combs egyébként épp a disszertációját írja róluk. “A patkányok paraziták, kártevők, meg kell tőlük szabadulnunk”, állítja határozottan, ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy azért is érdemes őket tanulmányozni, mert nagyon sajátos módon élnek és fejlődnek. Combs a munkájával segíteni próbál New York patkányproblémájának megoldásában, ami több mint bosszantó: a rágcsálók mindenütt ott vannak, az általuk okozott betegségek pedig valódi közegészségügyi veszélyt jelentenek. Idén júliusban New York polgármestere bejelentette: 32 millió dolláros háborús tervet hirdet meg ellenük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.