Tudomány

A legújabb kutatás arra hajlik, lehet hogy a kutyák tényleg okosabbak, mint a cicák

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.01 | 12:13

Az intelligenciával összefüggő agysejtjekből nekik kétszer annyi van, ez pedig azt jelenti, hogy gondolkodnak, terveznek és képesek az összetettebb viselkedésre

Forrás: Pixabay

Az már nagyon régi vita, hogy vajon melyik házikedvenc az okosabb: a kutya vagy a macska. A legfrissebb kutatás szerint az igazság az ebek pártján áll: azon az agyi területen, ahova a gondolkodás, a tervezés és a komplex viselkedés tartozik, ott több mint kétszer annyi agysejtje van egy kutyusnak, mint egy cicának.

A Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem kutatói azt állítják, hogy az állatok agykérgében lévő neuronok száma határozza meg az intelligenciájukat. Ez az agy legnagyobb része, és ez felelős elsősorban a össszetett viselkedésért. A kutatók azt találták, hogy a kutyáknak körülbelül 530 millió kortikális neuronja van, míg a macskáknak csak 250. Csak összehasonlításképpen: az emberi agyban 16 milliárd ilyen neuron van.

“Ez a szám határozza meg az állat  belső szellemi állapotának gazdagságát és azon képességét, hogy mennyire képes megjósolni a múltbeli tapasztalatai alapján, hogy mi történhet majd a jelenben, a környezetében” – állítja a kutatást végző csapat brazil származású vezetője, az agykutató Dr. Suzana Herculano-Houzel.

Húsevő agy – Nem a méret a lényeg

Több húsevő agyát megvizsgálva a kutatók megállapították, hogy a nagyobb agy ugyanakkor nem jelenti feltétlenül azt, hogy több lenne a kortikális neuronjuk, mint a kisebb aggyal rendelkezőknek. Egy golden retriever agya például háromszor kisebb, mint a barna medvéé, mégis több benne a kortikális neuron. Hasonló a helyzet a macskák esetében is: a cicák agya ugyanakkora, mint egy mosómedvéé, mégis nagyobb benne a neuronok sűrűsége. Miközben a mosómedvének hiába van kis agya, mégis közel annyi idegsejt és neuron található benne, mint ami egy főemlős agyától lenne elvárható. Dr. Herculano-Houzel szerint ugyanakkor az intelligencia egy árnyalt és rendkívül szubjektív dolog, ezért bármit is állapított meg a kutatásuk, azt mégsem állítanák teljes bizonyossággal, hogy a kutyák minden helyzetben okosabban viselkednek, mint a macskák.

Forrás: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.