Tudomány

Te jó ég, milyen objektumba botlott a Curiosity a Mars felszínén?

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.01 | 16:18
  • trendindex: 2

Ne csak az InSight érdekeljen minket, mikor a Rover épp egy különös tárgyra lel.

Egy szokatlanul fényes, és lágynak látszó marsi “kődarab” keltette fel a NASA tudósainak figyelmét, melyet a Curiosity fedezett fel. A Vörös Bolygó felszínén csillogó képződménnyel a Marsot már 2012 óta járó eszköz is kér egy kis figyelmet; a héten úgyis mindenki az InSight landolásán pörgött.

 

A hatkerekű NASA-járgány a Vera Rubinról elnevezett hegyhát táján bóklászik mostanság: ott, ahol a szürke sziklaágy előtűnik. Első ránézésre akár meteorit is lehet a tájidegen objektum, ám ezt egy kémiai elemzés még meg kell, hogy erősítse. A Curiosity rendelkezik is egy ChemCam nevű eszközzel, ami kamera, spektrográf és lézer segítségével egy mozgó laborként tud funkcionálni.

via GIPHY

Ha épp egy meteorba botlana a járgány, az sem volna szokatlan: 2015-ben, majd egy évre rá már került égből hullott fém a látóterébe. Összeesküvés-elméletekre inkább alkalmas tárgyakra is irányult már figyelem korábban: egy műanyagdarab, ami magáról a Curiosityről esett le, illetve egy tökéletes gömbforma is mozgatta már meg a kíváncsiak fantáziáját. Ez utóbbiról az derült ki, hogy egy, a geológiában ismert, természetes kőképződési folyamat eredménye lehet.

2013-ban döbbentette meg a leginkább a kutatókat egy marsi felvétel, amelyen mintha egy mókus látszana. Ez pedig sajnos csak egy példa volt a pareidolia nevű jelenségre, amikor belelátunk valami ismerőset a szemünk elé terülő látványba, említi meg a Gizmodo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.