Tudomány

A tudósok betiltanák a csillámport

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.01 | 18:08

Rossz hír azoknak, akik legszívesebben saját magukat is glitterben hempergetnék meg, annyira szeretik a csillogást. A finomra őrölt csillámló kis részecskék elég durva környezetszennyezést okoznak.

Fotó: Pixabay / Pexels CC0

Az Új-Zélandi Massey University környezet- és természetvédelmi tanszékének vezetője, Trisia Farrelly betiltaná a különböző csillámporok, glitterek létjogosultságát.

A csillámporok aprócskára őrölt plasztikrészecskékből készülnek, ami az óceánokra nézve mérhetetlen környezeti veszélyt jelentenek. Ha glitter kerül az élővízbe, jelentős szennyezést okozhat, azokról a kemikáliákról nem is beszélve, melyek ilyenkor a vízbe kerülnek.

Ezek mind a tengerek és az óceánok élővilágát veszélyeztetik.

Hasonlóan károsak azok az aprócska mikrogyöngyök, melyeket egyes tusfürdőkbe, bőrradírokba és arckrémekbe helyeznek a kozmetikai cégek. Az Egyesült Államokban ez már be van tiltva, a következő évben az Egyesült Királyságban is korlátozni fogják ezeknek a termékeknek az értékesítését.

Azért nem kell aggódnunk, hiszen a csillámos életérzést nem csak miniatűrre csiszolt műanyaggal érhetjük el, számos környezetbarát alternatíva jelenthet megoldást, amelyet a natúrkozmetikákat gyártó cégek évek óta nagy sikerrel használnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló