Tudomány

Kiderült, az autisták agya szimmetrikusabban dolgozik

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.05 | 12:09

A két félteke agyi kapcsolatait összehasonlítva találták így a san diegói tudósok. Így egy fokkal már jobban értik az autizmus spektrum zavarral élő embereket.

MRI-agy, Dan Kitwood / Getty Images
MRI-agy, Dan Kitwood / Getty Imagesfotó: Dan Kitwood / Getty Images

A feladatok jobb és bal agyfélteke közötti felosztása az egyik legtipikusabb agykutatási téma. A bal oldalra úgy szoktunk hivatkozni, mint egy helyzet részleteit elemző részre, addig a jobb inkább egybefoglalja az összes, agyba beérkező információt.

A San Diegoi Egyetem neuropszichológusai szerint az autizmus spektrum zavarral (ASD) diagnosztizált gyerekek és kamaszok agyában ez a két folyamat nem különül annyira el, mint átlagos társaik esetében. A tanulmány mélyebb betekintést enged abba, hogyan járul hozzá az ASD-vel élők agyának fejlődése a sajátos észlelésükhöz.

A Ralph-Axel Müller, Ruth Carper és Jeffrey Treiber által, mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) lefolytatott kutatás 41 autistát és 44, ASD nélküli résztvevőt vizsgált, aszerint, hogy milyen sűrűn alakultak ki kapcsolatok az agy fehérállományának különböző részei között.

Az átlagos fejlődésű gyerekeknél a jobb félteke sokkal zsúfoltabb volt a kapcsolatok terén, mint a bal.

Ez illeszkedik abba az elképzelésbe, miszerint a jobb oldalnak inkább van egyesítő funkciója, amely képes különböző információkat összehozni.

Eközben az ASD-s alanyok agyi kapcsolatai kiegyenlítettebbek voltak: sokkal szimmetrikusabban oszlottak el a két félteke között. Náluk az agyi funkciók nem válnak olyan mértékben kétfelé, mint az asszimetrikusabb képet mutató, kontrollcsoportos társaiknál.

Ez lehet a magyarázata annak, amit a tudósok előszeretettel hívnak „gyenge központi koherenciának”, magyarul amikor valaki

nem látja a fától az erdőt.

Rengeteg autista remek megfigyelője a részleteknek, de nem képes a látottakat egy nagyobb egészként, annak összefüggéseiben értelmezni. Még az a feladat vár a kutatókra, hogy kiderítsék, hogy ez az asszimetria okozza-e az összefüggések értelmezésének képességbeli hiányát, vagy épphogy fordítva zajlik a folyamat – írja a Newscenter.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.