Tudomány

Ezt teszi az agyaddal az okostelefon, ha függő vagy

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.13 | 16:55

Sajnos, a nevével ellentétben nem okosít, sőt.

Pixabay
Pixabay

A kontrollt vesztett mobilozás szociális hatásairól épp eleget hallunk, de hogy mi történik a koponyánkon belül, annak a vizsgálata egy folyamatosan megújuló terület –  merthogy az okostelefonok maguk is egyfolytában megújulnak. Az emberi kapcsolatokat romboló hatását már bizonyították, most az egyes személy agyi funkciói és pszichológiai aspektusai vannak soron.

Számos probléma nehezíti a neurológiai vizsgálatok végzését, melynek egyike csak a mobil eszközök folyamatos fejlődése, ami komoly kihívás elé állítja a szakembereket. 2014-ben a texasi Baylor Egyetem tudósa, James Roberts összegezte tapasztalatait, láthatatlan függőségnek nevezve a túlzottan aktív telefonálást

Az egyetemistákon annak egyértelmű jeleit láttuk, hogy szokásból függőség lett a mobilhasználat.

Minden, ami azonnali élvezetet, szenzációt okoz, alakíthat ki függést – és erről a biokémia tehet. Ugyanazok az idegpályák léphetnek működésbe ha emailt, szöveges üzenetet, Twittert vagy Facebook-ot használunk, mint amikor fizikai függőségeink –cigaretta vagy drog- vannak. Ha meg kell vonnunk magunkat a fenti forrásoktól, akkor bizony 24 órán belül elvonási tüneteket is észlelhetünk.

Másképp gondolkodók

És ez még nem minden: a gondolkodásmódunk is megváltozik. A kanadai Waterloo Egyetem kutatói szerint az eltúlzott mobilhasználat alacsony intelligenciával párosul. Akik inkább az intuitív gondolkodásra hajlamosak, azok a válaszokat is gyakran a telefonjuk segítségével keresik. Ezzel szemben az analitikus gondolkodók kevesebbet böngésznek, és jobban is teljesítenek az értelemre fókuszáló vizsgálatokon.

A Yale Egytemről Gordon Pennycook egy példát is mutat:

Gondoljunk úgy az agyra, mint egy autóra. Ha Ferrarid van, akkor okos vagy, számos előnnyel rendelkezel. De a gázpedál dönt arról, hogy használod-e egyáltalán a képességeidet. Ha a nagymamámé volna a Ferrari, akkor hiába gyors az az autó, nem futna nagyot, mert a mami kevés gázt adna. Azaz: lehet magas az IQ-d akkor is, ha éppen nem használod a gyakorlatban.

Ha mobilozunk, akkor nem kell az agyunkat annyit munkára fogni, a maximális kapacitását pedig meg sem közelítjük. Bár amikor az írás, mint olyan el kezdett terjedni, akkor a bölcs filozófus, Szókratész azt mondta, hogy ez lesz a memória halála: ha az emberek leírják a dolgokat, akkor nem lesz többé szükség emlékezetre. Úgy tűnik, mindig felbukkan pár óvatosságra intő fék az új technológiák bevezetésénél.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Horoszkóp
Horoszkóp 2024. május 20.
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 20.