Tudomány

Ezt teszi az agyaddal az okostelefon, ha függő vagy

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.13 | 16:55

Sajnos, a nevével ellentétben nem okosít, sőt.

Pixabay
Pixabay

A kontrollt vesztett mobilozás szociális hatásairól épp eleget hallunk, de hogy mi történik a koponyánkon belül, annak a vizsgálata egy folyamatosan megújuló terület –  merthogy az okostelefonok maguk is egyfolytában megújulnak. Az emberi kapcsolatokat romboló hatását már bizonyították, most az egyes személy agyi funkciói és pszichológiai aspektusai vannak soron.

Számos probléma nehezíti a neurológiai vizsgálatok végzését, melynek egyike csak a mobil eszközök folyamatos fejlődése, ami komoly kihívás elé állítja a szakembereket. 2014-ben a texasi Baylor Egyetem tudósa, James Roberts összegezte tapasztalatait, láthatatlan függőségnek nevezve a túlzottan aktív telefonálást

Az egyetemistákon annak egyértelmű jeleit láttuk, hogy szokásból függőség lett a mobilhasználat.

Minden, ami azonnali élvezetet, szenzációt okoz, alakíthat ki függést – és erről a biokémia tehet. Ugyanazok az idegpályák léphetnek működésbe ha emailt, szöveges üzenetet, Twittert vagy Facebook-ot használunk, mint amikor fizikai függőségeink –cigaretta vagy drog- vannak. Ha meg kell vonnunk magunkat a fenti forrásoktól, akkor bizony 24 órán belül elvonási tüneteket is észlelhetünk.

Másképp gondolkodók

És ez még nem minden: a gondolkodásmódunk is megváltozik. A kanadai Waterloo Egyetem kutatói szerint az eltúlzott mobilhasználat alacsony intelligenciával párosul. Akik inkább az intuitív gondolkodásra hajlamosak, azok a válaszokat is gyakran a telefonjuk segítségével keresik. Ezzel szemben az analitikus gondolkodók kevesebbet böngésznek, és jobban is teljesítenek az értelemre fókuszáló vizsgálatokon.

A Yale Egytemről Gordon Pennycook egy példát is mutat:

Gondoljunk úgy az agyra, mint egy autóra. Ha Ferrarid van, akkor okos vagy, számos előnnyel rendelkezel. De a gázpedál dönt arról, hogy használod-e egyáltalán a képességeidet. Ha a nagymamámé volna a Ferrari, akkor hiába gyors az az autó, nem futna nagyot, mert a mami kevés gázt adna. Azaz: lehet magas az IQ-d akkor is, ha éppen nem használod a gyakorlatban.

Ha mobilozunk, akkor nem kell az agyunkat annyit munkára fogni, a maximális kapacitását pedig meg sem közelítjük. Bár amikor az írás, mint olyan el kezdett terjedni, akkor a bölcs filozófus, Szókratész azt mondta, hogy ez lesz a memória halála: ha az emberek leírják a dolgokat, akkor nem lesz többé szükség emlékezetre. Úgy tűnik, mindig felbukkan pár óvatosságra intő fék az új technológiák bevezetésénél.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.