Tudomány

Para, a kiolvadó szibériai talaj hozhatja el az Apokalipszist

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.22 | 17:03

A globális felmelegedés nem csak a sarkkörökön túl járhat végzetes következményekkel. Ázsia északi részén például egy csomó dolog van a földbe fagyva, ami nagyon jó lenne, ha ott is maradna.

(kép: PixaBay)
(kép: PixaBay)

A Wired magazin a floridai egyetem professzora, Robert Spencer által nemrég publikált tanulmány alapján szedte össze, hogy mi szabadulhat az emberiségre, ha kiolvad a permafroszt, vagyis az állandóan fagyott állapotban lévő szibériai talaj. Az ősi korok által hátrahagyott megfagyott múmiák vagy mamuttetemek kiolvadását mondjuk főleg a tudósok bánnák, mert ezek így simán csak elrohadnak, ha nem konzerválja őket az alacsony hőmérséklet, de a hatalmas fagyban meg úgyse találnák meg őket, úgyhogy koncentráljunk arra a két dologra, ami viszont tényleg hazavághatja az egész emberiséget!

Mikroorganizmusok

75 évvel ezelőtt rénszarvasok egész csordái estek áldozatul a lépfenének Nyugat-Szibériában, de mielőtt igazán nagy lett volna a baj, jött a tél, és lefagyasztotta az egész anthrax-járványt. A globális felmelegedés miatt viszont idén nyáron előkerültek a fagyból az akkori állattetemek, ennek következtében pedig már emberek is megfertőződtek, sőt, halálos áldozata is volt az esetnek. A baktériumok mellett pedig olyan vírusok is rejtőzhetnek a fagyott talajban, amikről még nem is hallott az emberiség, de pusztító betegségek okozói lehetnek. Rossz hír, hogy ezek az akár több száz éve fagyott állapotban lévő baktériumok és vírusok olvadás után úgy ébrednének, mint mi egy 12 órás alvás után: kirobbanó formában. Meg sem kottyan nekik pár évtized a -40 fokban.

Gázok

A másik veszélyforrás a fagyott talajban rejlő szénhidrogének. Egyes becslések szerint Szibéria talajában kb. 1500 milliárd tonna tőzeg van fagyott állapotban, ami hogy ha kiolvad, elkezd rohadni, hatalmas mennyiségű szén-dioxidot juttatva ezzel a légkörbe. És ha ez nem lenne elég, a fagyott talaj hatalmas mennyiségű metánt tart már fogva most is, ami hogy ha a légkörbe kerül, a szén-dioxidnál kb. 30-szor hatékonyabban veri vissza a hőt a földfelszínre, durván fokozva ezzel az üvegházhatást. A globális felmelegedés miatt a szibériai fagyból kiszabaduló gázok így végső soron magát a globális felmelegedést turbóznák fel még jobban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló