Tudomány

Gyorsan fogynak és ki is halhatnak a gepárdok

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.27 | 16:45

Ha ez így folytatódik, teljesen eltűnhetnek a leggyorsabb szárazföldi állatok.

bbc.com
bbc.com

Egy új tanulmány szerint mindössze 7100 körül lehet a vadon élő gepárdok száma. A világ leggyorsabb szárazföldi emlőse sajnos fogyásban is gyors: rendkívüli ütemben gyérül az állomány, ami még a populáció összeomlásához is vezethet.

A térigényük elég nagy: elkószálnak a védett területeken messze kívülre is, így egyre többször keverednek konfliktusba az emberekkel. Az állatoknak ráadásul egyre kevesebb zsákmány jut.

Zimbabwe gepárd-állománya 16 év alatt egytizedére csökkent: számuk 1200-ról 170 állatra redukálódott, melynek magyarázata lehet a megváltozott földhasználat.

A rejtőzködő állat diszkrét életmódját tiszteletben tartva, nagyon nehéz volt eddig is információkat gyűjteni a fajról. Ez lehet az oka annak, hogy nem voltunk tisztában a gepárdok helyzetének súlyosságával.

– foglalja össze Dr. Sarah Durant, a londoni Zoológiai Társaság munkatársa. A tanulmány – melynek Durant az egyik szerzője – szerint sürgősen át kellene sorolni a fajt a veszélyezetettek közé.

A világ gepárdjainak több, mint a fele Afrika déli részén él, hat ország területen. Ázsiából már szinte teljesen eltűntek: még Iránban tudnak egy kis csoportról, melynek létszáma az 50 példányt sem éri el.

A fennmaradás a tét

Az élettér beszűkülése mellett nagyon sokat árt, hogy illegálisan is csempésznek ki kölyköket a Perzsa-öböl államaiba. Egy fiatal állatért tízezer dollárt (azaz: közel hárommillió forintot) is megadnak a feketepiacon. Az elmúlt évtizedben közel 1200 kisállatot hurcoltak így el; ezeknek 85%-a már az utazást sem élte túl.

Dr. Kim Young-Overton szerint friss tanulmányuk lényege az, hogy már sajnos nem elég, ha pár védett terület áll az állatok rendelkezésére:

Nagyobb léptékben kell gondolkodnunk: a hatalmas térségeket bejáró gepárdok nem tudják megválogatni, hogy csak a védett földeken lakjanak. A tét pedig a fennmaradásuk.

A problémára a Természetvédelmi Világszövetség (az IUCN) figyelmét is felhívták, akik a veszélyeztetett fajok Vörös Listáját kezelik, hogy szigorúbb besorolást kérjenek a gepárdok számára – számol be a BBC.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló