Tudomány

A te kutyád is retteg a tűzijátéktól? Ezekre érdemes odafigyelned

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.28 | 06:45

Lassan itt a szilveszter éjszaka, ami sok kutyatulajdonosnak okoz fejtörést: rengeteg kutyus kóborol el a tűzijátékok miatt, vagy tölti az egész éjjelt rettegésben. Nem a méret a lényeg: egy hatalmas német dog és egy kis csivava is rettegve bújhat gazdája mellé. Itt egy kis segítség, hogy kedvencünk könnyebben átvészelje ezt a megterhelő éjszakát.

Egy tanulmány szerint a kutyák 45 százalékának van tűzijáték-fóbiája, a probléma tehát nem elhanyagolható, és egy kis odafigyeléssel és kiképzéssel segíthetünk kutyánknak, hogy magabiztosabban töltse a kritikus napokat.

Fotó: Pixabay/ElvisClooth
Fotó: Pixabay/ElvisClooth

Ne kábítsd el!

A legtöbbet nyilvánvalóan kölyökkorban érhetünk el, de ez nem ok arra, hogy idősebb korában különböző szedatív gyógyszerekkel próbáljuk meg kezelni a kutyánkban kialakult erős félelmet. Az ilyen típusú szerek ugyanis sokszor nem tartalmaznak olyan anyagokat, amik nyugtató hatást fejtenek ki, csupán elbódítják a kutyát, és így továbbra is hallja a hangokat, és fél, csak nem tud tenni ellene. Az ilyen, acepromazint tartalmazó gyógyszerek (például a Sedalin gél) eltompítják a reakciókat, de nincs szorongásoldó, nyugtató hatásuk.

Tegyük fel, hogy valami olyannal zárnak egy szobába, amitől rettegsz: pókok, kígyók, bármi, ráadásul nem egy, hanem több száz van körülötted. Megvan? Akkor most képzeld el, hogy az összes rajtad csúszik, mászik, ugrál, és te semmit nem tudsz tenni, mert el vagy bódítva egy ilyen gyógyszerrel, és mozdulni sem bírsz. Lehet, hogy külső szemlélő azt gondolja, hogy nincs semmi gond, hisz nem reagálsz félelemmel a helyzetre, miközben belül te valójában sikítasz a félelemtől. Na, valami hasonlót él át a kutyád ilyenkor.

giphy_fear

Léteznek ugyanakkor benzodiazepin tartalmú készítmények, amik nem csak altató-nyugtató és szorongásoldó hatással rendelkeznek, de emlékezet-kiesést is okozhatnak, így a kutya akár nem is emlékszik az előző napi sokkoló élményére. Az ilyen gyógyszereket azonban veszélyes hosszú távon alkalmazni, szóval nem opció az olyan kutyáknál, akik a mennydörgést és a tűzijátékot is rosszul viselik.

Gyógyszermentes alternatívák

Ahogy már említettük, a legideálisabb, ha már kölyökkorban elkezdjük a kutyánk felkészítését az éves nagy tűzijátékokra, de ha erre már nincs lehetőség, akkor érdemes néhány dologra ügyelni a stresszes napokon. Külön tréningekre is elvihetjük kedvencünket, vagy mi is megpróbálkozhatunk pár trükkel.

Mindenképp készítsünk egy biztonságos kuckót, ahová ilyenkor elbújhat az erős hanghatásoktól, és sétáltassuk meg még sötétedés előtt. Ha lehet, semmiképpen ne hagyjuk kinn éjszakára! A kutyák elképesztő magasságú kerítéseket képesek átugrani félelmükben, és nagyon messzire elkóborolhatnak.

A szilvesztert megelőző napokon nappal is gyakran durrogtatnak petárdákat, így egy délutáni séta után már felkészültebben éri az éjszakai őrület a kutyánkat: olyan ez, mint mikor megnézel egy horrorfilmet, és utána minden zajra érzékenyebben reagálsz a házban.

Fotó: Pixabay/Lepale
Fotó: Pixabay/Lepale

A tűzijáték alatt érdemes bekapcsolni a tévét, hogy eltereljük a figyelmüket, és behúzni a függönyöket is, hogy minél jobban csökkentsük a kívülről érkező zajokat.

Kölyökkorban eredményesebb

Kölyökkorban sokat segíthet, ha biztonságos és irányított módon ismertetjük meg kutyánkat a tűzijátékkal: itt van például egy kilenc órás felvétel, amit a megfelelő hangerőn lejátszva hozzászoktathatjuk kedvencünket a rájuk váró éjszakára. Azért csak óvatosan, ne max hangerőn kezdjük a tréninget! Szépen, fokozatosan!

A következő lépés, hogy a hanghatást megpróbáljuk valamilyen jutalommal kompenzálni, így alakítva a tűzijátékkal kapcsolatos hozzállásukat. Ezzel párhuzamosan fokozatosan emeljük a hangerőt, de ne siettessük ezt a szakaszt! Az elején elég annyi, hogy megbizonyosodunk arról, hogy kutyánk észleli a zajt, majd amikor már gond nélkül fut a hangfelvétel a háttérben, feljebb tekerhetjük a hangerőt.

Nyugi, nincs baj

Ha minden megelőző tréning és praktika ellenére a kutyád rettegésben tölti a tűzijátékos és mennydörgős éjszakákat, és folyamatosan hozzád szalad, hogy biztonságban érezze magát, hát nyugtasd meg: maradj nyugodt és vidám!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló