Tudomány

250 éve született a skót, aki miatt nem ázunk meg az esőben

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.29 | 10:37

Ma már tudunk szuper, bármire felvihető vízhatlan bevonatot csinálni, de a maga korában Charles Macintosh a legmenőbb feltaláló volt.

A Google emlékezős animált logóiból azok az igazán zseniálisak, amik tanítanak is valamit. Jó volt persze a logóba épített Pacman is, ami kimutatható GDP-veszteséget okozott világszerte, mert mindenki azt nyomkodta munka helyett. De jobbak azok, ami után az ember nekilát olvasni.

A mai krumpliorrú mosolygós emberről például egy kattintás után kiderül, hogy ő Charles Macintosh, aki az esőkabátot találta fel. Amíg ő nem volt, addig az emberek vizesek lettek. Ez pedig, tekintve, hogy Macintosh alig 250 éve született iszonyatosan érdekes információ. Az emberiség többet töltött átázva, mint nem.

charles-macintoshs-250th-birthday-5118142079565824-hp2x

Macintosh azt fedezte fel, hogy a petróleuméter remekül oldja a gumit, amit így aztán fel lehet vinni mindenféle textilekre. Ezt a megfigyelést aztán más oldószerekre és gumifajtákra is alkalmazta. A vízhatlan szövet feltalálása megbecsülést és Royal Society tagságot hozott a skót kémikusnak. A neve pedig összefonódott a találmányával, a macintosh ma is esőkabátot jelent az angolban. (Mondjuk a rain coat is.)

És hogy ma hol járunk? A fenti videón látható szuperhidrofób bevonatot látva a skót valószínűleg letenné a haját. Az ilyen anyagokkal kezelt tárgyak nem egyszerűen vízhatlanok, hanem taszítják a vizet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló