Tudomány

Véletlenül fedezték fel az öngyógyító üveget

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.29 | 13:53

Mobilkijelzőt és söröskorsót egyelőre még nem lehet gyártani az új szuperanyagból.

A Tokiói Egyetem egyik kutatója egy baleset eredményeként feltalált egy olyan üveget, amelyet széttörés után egyszerűen össze lehet pattintgatni. Az öngyógyuló üvegtől azt várják, hogy egyszerűbbé teszi az autók szélvédőjének a javítását, de a végigrepedt akváriumok gazdáinak is szerezhet nyugodt pillanatokat.

Yu Yanagisawa nedves felületeken is használható ragasztókat kutatott, de valami egészen mást talált. Az általa felfedezett gyógyuló üveg még egy darabig nem jelenik meg az új mobiltelefonokban. A laboratóriumi körülmények között előállítható anyag messze van a tömeggyártástól. Amíg eljut az iparba, kénytelenek vagyunk beérni a különböző verziójú Gorilla Glass szuperkemény üvegekkel védett mobilokkal.

A találmányát Yanagisawa úgy mutatta be a sajtó képviselőinek, hogy kettétört egy üvegdarabot. A két darabot összenyomta, fél percig úgy tartotta, ennyi idő alatt a törés eltűnt. A kutató szerint a találmány tartósabb, strapabíróbb üvegekhez vezethet majd. Az új anyagból készült üvegekre kevésbé lesz jellemző, hogy az anyag fáradása miatt eltörnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.