TV

A TLC  és a Netflix ellen is spicliskednek a magyarok

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.29 | 11:20

Nem megfelelő korhatár-besorolás miatt fordult a holland hatósághoz a médiatanács

A TLC  és a Netflix streamingszolgáltató sorozatainak egy-egy epizódját vizsgálta bejelentések nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg, és az illetékes holland társhatósághoz fordult – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a holland joghatóság alá tartozó TLC csatornán április 19-én sugárzott Trixie Motel című reality-sorozat ötödik epizódját állampolgári bejelentésre reagálva vizsgálta a médiatanács. A sorozat egy amerikai motel felújítási munkálatait követi nyomon. A műsorszámot a szolgáltató “korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, este nyolc órakor tűzte műsorra. A vizsgálat megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, úgy a műsorszám megtekintése “12 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, III. korhatári kategóriába tartozóként kerülhetett volna adásba.

Szintén holland joghatóság alá tartozik a Netflix streamingszolgáltató, amelynek kapcsán a bejelentő az Ada Twist, a kis tudós című sorozat negyedik évadának 11. epizódjával kapcsolatban fogalmazott meg panaszt. Az animáció korhatár nélkül megtekinthető tartalomként szerepel a szolgáltató kínálatában. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámot tartalmi elemei alapján a hazai szabályozás szerint “6 éven aluliak számára nem ajánlott”, azaz II. korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak. A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületén a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesült – írták.

A médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM) és kéri a szükséges intézkedések megtételét

– tudatták a közleményben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló