Sorozatok

Daenerys ugyanazokat a hibákat követi el, mint az Őrült király

Két év várakozás után végre megnézhettük a Trónok Harca utolsó évadának első részét, ami eleget is tett az igényeinknek. A legtöbb kulcsszereplő találkozott egymással, bemutatták a viszonyokat, na meg Daenerys már-már eltúlzott hatalomvágya is kibújt a zsákból.

HBO

Az előző évadokban annyit ismételgette a térdhajtást, hogy a végére inkább vicces volt, semmint komoly. Most viszont humornak nyoma sem volt, amikor Sansa ellenszenvéről beszélt Jonnak vagy amikor szemrebbenés nélkül közölte Sammel, hogy élve elégette a fivérét és az apját.

Elindulhat a lejtőn

Ezek a cselekedetek eléggé hasonlítanak az Őrült király, Aerys Targaryen ámokfutásaihoz. Dany már a hetedik évadban megvillantotta a piromániáját, amikor is felgyújtotta az Lanniesterek konvoját. Ez persze oké volt, ugyanis háborúban megesik az ilyesmi. Viszont aki élve elégeti egy nagy ház két fontos alakját, arra nem sok jó szokott várni Westeros-on. Daenerys pedig pontosan ezt csinálta Randyll és Dickon Tarly-val.

HBO

Az Őrült király pontosan ugyanígy kezdte, amikor a trónteremben elégette Rickon és Brandon Starkot, Ned Stark apját és bátyját. Ezért el is vesztette a koronáját, ugyanis ez volt az utolsó csepp Robert Baratheon poharában, ami után elindította a lázadást, ami véget vetett a Targaryenek uralmának.

Nem csoda, hiszen ez már azután történt, hogy Rhaegar Targaryen elrabolta Lyanna Starkot, aki ekkor már Robertnek volt ígérve. Rickon és Brandon pedig pont ezért mentek Királyvárba, aminek a végén élve elégtek. Azóta már tudjuk, hogy elrablásról szó sem volt, sőt, össze is házasodtak és gyerekük is született, Aegon Targaryen, akit jelenleg a legtöbben Jon Snow-ként ismernek Westeros-on.

Joffrey is nagyot bukott, miután kivégeztette Ned Starkot, majd Rob Stark is életét vesztette a viszályban. Tehát a tanulság, hogy meggyűlik a baja annak, aki megöli egy nagy ház urát és annak gyermekét. Aki ilyet tesz, azzal kapcsolatban felmerül a kétely, hogy hosszú távon mit művel egy ilyen valaki az egész királysággal.

Az aktuális helyzet bemutatása mellett még egy dolog történt az első részben, ez pedig a feszültségkeltés. Jon megtudta, hogy igazából őt illeti a korona, nem pedig Danerys-t, aki valószínűleg nem lesz túl boldog, amikor értesül a hírről pár epizód múlva. Abba bele sem tudunk gondolni, mit fog tenni egy potenciális trónbitorlóval, elvégre Sansáról is elég vészjóslóan beszélt, amiért nem érzi a támogatását.

HBO

Ja, és odaért Jamie Lannister is, aki az évek során a szemét bájgúnárból jellemes férfivá nőtte ki magát, bár ez lehet, hogy nem segít majd rajta, amikor találkozik Daenerys-szel, elvégre ő  ölte meg az apját. Na meg Brannel is van egy elég komoly lezáratlan ügye, amiről biztosan szó lesz a második részben, ugyanis az elsőnek úgy lett vége, hogy egymás szemébe néztek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló