Sorozatok

Az őrület határán: 10 animációs sorozat felnőtteknek!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.06 | 15:43
  • trendindex: 2

Voltak idők, amikor ha elhangzott az a szó, hogy rajzfilm, egy felnőtt csak legyintett rá. Ma már ez nagyon nincs így, a rajzfilm nem csak egyszerű gyerekmóka.

Hogy a helyzet mikor is változott meg, nem tudni pontosan, de talán a 90-es években. Akkor indult hódító útjára négy olyan rajzfilmsorozat, melyek már nem a gyerekeket szólították meg, hanem a felnőtteket: a Simpson család (1989 decemberétől fut), a Beavis and Butthead (1993-97, majd 2011-ben egy évadra visszatért), a South Park (1997 óta van a képernyőn) és a Family Guy (1999 óta). És akkor még nem említettük a Cartoon Network számos rajzfilmjét (Cow and Chicken, Johnny Bravo, Dexter laboratóriuma, Pindur pandúrok, 2 Stupid Dogs), amiket ugyan teljes családok nézhettek, de bizonyos poénjain a gyerekek, míg másokon pedig a felnőttek nevettek nagyobbat. És talán utóbbiak jobban is élvezték a “mesét”.

A jelenkori kínálatból gyűjtöttük össze a kedvenceinket.

Archer

Egy titkos new yorki kémszervezet (ISIS, muhahaha) hétköznapjairól és Archer nevű ügynökéről szól a sorozat, ami James Bond paródiaként is felfogható. A legjobb szó a humorára az, hogy gátlástalan: annyira anti-píszí, amire előtte csak a South Park volt képes. Archer maga egy szexista, alkoholista, egoista, vérparaszt macsó, aki tökéletesen lő és üt, és ami különös bukét ad a jellemének, hogy rendkívül olvasott, aki filozófusoktól idéz és betéve tudja a történelmet. Az Archer jelenleg a 8. évadát tapossa, és még lesz belőle kettő.

BoJack Horsemen

A Netflix animációs sorozata nemcsak a nézők, de a színészek között is népszerű, ami azt jelenti, hogy minden évad tele van vendéghangokkal (pl. J.K. Simmons, Kristin Chenoweth, Olivia Wilde, Tatiana Maslany, Daniel Radcliffe, Angela Basset), de az állandók között is vannak nagyágyúk (Aaron Paul). Az erősen társadalomkritikus dramedy-ben a szereplők nagyrészt állatok, hogy még jobban kidomborodjanak a lényeges tulajdonságaik, a központi karakter pedig BoJack, aki a 90-es években nagy sitcom-sztár volt, 20 évvel később viszont már csak egykori sztárságából él, és az emlékiratait készül megírni. Idén érkezik a negyedik évad ebből a nagyon abszurd humorú őrületből.

Animals

Ha már állatok, akkor az HBO sorozatát semmiképpen nem hagyhatjuk ki. A koncepció egyszerű: New Yorkban élő állatokról szól, akik nagyon hasonló hétköznapokat élnek, mint az emberek, és hasonló problémákkal is. Vagyis az Animals egy szembesítő sorozat, megmutatja, milyenek is vagyunk mi, emberek. A humora és a hangulata kissé depresszív, sötét, időnként kellemetlen is, de mindezek ellenére is nagyon erős darabról beszélünk.

Rick and Morty

A sorozat egyik készítője, Dan Harmon a Community című sorozat showrunnere volt, de 3 évad után kirúgták, mert túl sokat kísérletezett, ő meg dühében készítette el Justin Roiland nevű animátor haverjával (ő a két főhős hangja is) a Rick and Morty-t. Ez egy hétköznapi amerikai családban játszódik, ahol a nagyapa képes a különböző dimenziók között utazni, ezekre a kiruccanásokra pedig mindig magával viszi az unokáját. És hát mi várja őket minden egyes kaland során? Hát egy őrültebbnél is őrültebb világ.

American Dad!

Seth MacFarlane a Cartoon Network különböző rajzfilmjein dolgozott, majd jött a Family Guy, amivel egy csapásra világsztár lett. Az American Dad! is részben az ő gyermeke. A középpontban – akárcsak a Family Guyban – egy család áll, még hozzá Stan Smith CIA-ügynöké. Neki pedig mindkettő, a családja és a haza szolgálatában is helyt kell állnia. A humor abszurd, és a MacFarlane rajongók szerint sokkal jobb is, mint a Family Guy vagy bármi, amit ő eddig csinált.

Samurai Jack

2017 legnagyobb animációs szenzációja a Samurai Jack visszatérése, ami bő egy évtizedet pihent. Még a Cartoon Networkön futott a 2000-es évek elején, és az  a Genndy Tartakovsky készítette, aki a csatorna legsikeresebb sorozataiért is felelt (a bevezetőben fel is soroltuk valamennyit). Míg a régi verzió a gyerekek számára is kompatibilis volt, a friss évad már teljes mértékben felnőtt cucc. Durvább, sötétebb és végre vér folyik benne, mert korábban, ha valakit legyaktak, abból csapágyak “spricceltek”. A Samurai Jack nemcsak vicces, de látványos kalandfilm-sorozatként is működőképes.

Star Wars Rebels

Az újjáélesztett és még nagyobb sebességre kapcsolt Star Wars franchise kevésbé ajnározott eleme ez az animációs sorozat, melynek negyedik évadát épp egy hónapja rendelték be – majd el is kaszálták a sorozatot. Talán, mert indul egy még újabb Star Wars sorozat. A Rebels az egyetlen széria a listán, ami nem vicces, hanem halálosan komoly (és izgalmas), végül is egy óriási űrkaland, csak élő szereplők helyett animáltakkal. A Disney 3D-sorozata a Sith-ek bosszúja után 13 évvel játszódik és egy csapatnyi kalandor fordulatos és drámai története.

The Venture Bros.

A kifordított szuperhős rajzfilm középpontjában a Venture család tagjai állnak, akik mindenféle gonosz szerzet ellen küzdenek, de persze vannak visszatérő fő ellenségeik is. Ennek ellenére nem a kalandokon van a fő hangsúly, hanem a karaktereken, a popkulturális utalásokon, az időnként elképesztően idióta vicceken. Összességében nagyon cool sorozat a Venture Bros.

Robot Chicken

A stop-motion technikával készült bábfilmsorozat a sztárvilágot, a talmi csillogást, a rajongást, és a popkultúrát figurázza ki őrült humorral. Senkit nem tisztel, mindennek nekimegy, amiért/akiért kicsit is rajonganak az emberek (mozi, tévésorozat, játék, karakter). Szkeccs-sorozatról van szó, vagyis nem egy összefüggő sztorit nézünk állandó szereplőkkel, hanem mindig változik a szín, de volt például teljes Star Wars epizód is.

Mr. Pickles

A végére hagytuk a feketelevest. A Mr Picklesnél elvetemültebb humorú sorozatot nem találunk a jelenlegi animációs piacon, provokatív, beteg, de mégis élvezetes darab. A kedvtelésből vérengző kutyáról szóló széria még egészen friss, nemrég rendelték be a harmadik évadát. A legjobb lesz, ha a sorozat magáért beszél, mutatjuk is a pilotot, de előre szólunk, hiába csak 11 perc, borzasztóan tömény és… nem, nincs rá megfelelő szó, ami mindent kifejezne vele kapcsolatban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.