Sorozatok

Nem így kellett volna véget érnie a Trónok harcának – kritika

Itt egy magyarázat arra, miért nem hozott lelki békét korunk legnagyobb sorozatának a lezárása.

A szokásos hétfői elemzős cikkünk keddre csúszott, ugyanis a nyolcadik évad hatodik részén kicsit nehezebben tettük túl magunkat, mint a harmadik, a negyedik, vagy az ötödik részen.

A Trónok harcából kiindulva esély sem volt happy endre, ami természetesen rendben is van, elvégre nem egy hollywoodi produkcióról van szó. Ettől függetlenül a lezárás igencsak nyugtalanító, amelynek két fő oka van, néhány kisebb mellett.

Jon Snow esete

Nem azt várnánk, hogy a világ legnagyobb hősét száműzik. Jon, vagy ha úgy tetszik, Aegon összeszervezte a világ megmentését, amikor a holtak elleni csatába hívta Westeros és Daenerys seregeit, ezután pedig megmentette a világot Daenerys végtelen háborújától.

Így, összességében elmondható, hogy a fiú, aki fattyúként kezdte az életét, kétszer is jó nagyot lendített Westeros jólétén, közben pedig ő lett az Éjjeli Őrség vezetője, na meg Észak királya. Ja, és majdnem a Hét Királyságé is, miután fény derült a származására.

Egy ilyen arcot nem szokás csak úgy száműzni. Ahogy Frodo is önszántából hajózott nyugatra a Gyűrűk Ura-trilógia utolsó részében, ahol nyugalomban eltölthette a hátramaradt éveit, miután elpusztította Sauron gyűrűjét. De ugyanez elmondható Bruce Wayne-ről, aki a Sötét Lovag végén szintén magától vonult nyugdíjba. Ehhez képest Jon Snow úgy vonult be Westeros történelmébe, mint aki kétszer megmentette a világot, majd kitaszították a társadalomból. Csak azért, mert egy töketlen hadsereg vezére úgy akarta, aki ráadásul azelőtt elhagyta a kontinenst, mielőtt Jon felment volna északra.

A Makulátlanok egyébként Naath szigetére indultak. Úgy fest, Missandei nem mesélt Szürke Féregnek arról, hogy ott bizony mérges pillangók élnek, amelyek különös betegséget terjesztenek. Erre csak a szigetlakók immunisak, másokról viszont két óra alatt lebomlasztja a húst. Legalábbis ez van a könyvekben, a Trónok harca Wikipedia oldala szerint.

Egy elfogadható magyarázat azért van Jon száműzetésére,

mégpedig az, hogy Szürke Férget átverték, de ez az állítás valahol félúton van a sorozat és a teória között. Elvégre az Éjjeli Őrség megszűnt, tehát elképzelhető, hogy Jont gyakorlatilag szabadon engedték, miközben Szürke Féreg azt hitte, hogy újraalkotják a Fal védelmét.

Ettől függetlenül Jon, a „világ legnagyobb hőse” mostantól bogyókat szed és nyúlcsapdákat állít azért, hogy egyáltalán életben maradjon. A probléma ezzel pedig az, hogy nem volt meg a választása.

Bran, mint király?!

A fiú, aki a nyolc évad alatt gyakorlatilag semmi hasznot nem hajtott Westeros számára, király lett. Persze, ott van a képessége, ami elviekben hasznos lehet a királyság számára, ebből viszont alig láttunk valamit, mindössze következtetünk arra, hogy hasznos, hogy a Három Szemű Holló ül Westeros élén.

Szerinted miért tettem meg ezt a hosszú utat?

Ezt a választ adja Tyrionnak, amikor felveti, hogy lehetne ő a király. Akkor ez most azt jelenti, hogy mindvégig tudta legalább nagyjából, hogy mi fog történni Westeroson? Tisztában volt azzal, hogy Királyvár teljes lakosságát elpusztítja Daenerys, és hagyta?

Elképzelhető, hogy Jonra bízta a döntést, amikor is el akarta mondani Aryának és Sansának a valódi kilétét. Abban a jelenetben Jon kérte meg Brant, hogy tálaljon ki, aki csak annyit mondott, hogy

ha ez a döntésed…

Ettől függetlenül persze elég rosszul veszi ki magát az, hogy nem tett semmit Daenerys mészárlása ellen, most pedig ő a király.

Ki tenne meg egy zsoldost pénzügyminiszterré?

Ez már a kisebb problémák közé tartozik, de azért mégis. Bronnt az eddigi évadok során mindig a személyes haszon hajtotta, most pedig ő dönt arról, mire költsék a Hat Királyság pénzét. Miért?

Még néhány apróság

Drogon miért a trónt olvasztotta szét dühében, és miért nem Jont, amikor megölte az anyját? Sansa után a többi királyság miért nem kért függetlenséget? Miért kell egy kém a királyi tanácsba, ha Bran gyakorlatilag mindent lát? Mi a fene lett a Dothrakiakkal? Arya, aki ugyan remek gyilkos, miért hajózik oda, ahonnan még senki nem jött vissza?

Ezekre a kérdésekre valószínűleg nem kapunk választ, hacsaknem a The Last Watch című dokumentumfilmből, amit a sorozatról készítenek. De még ott van három spinoff is, amiből kiderülhetnek dolgok.

Képek: HBO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.