Sorozatok

Ez a Csernobil-sorozat tudósának, Valerij Legaszovnak az igaz története

  • Szerző:b
  • 2019.05.25 | 06:46
  • trendindex: 7

Az HBO minisorozatának egyik főszereplőre Valerij Legaszov, a tudós, akit a csernobili katasztrófához kirendelt a Belügyminisztérium.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legaszov a katasztrófa idején 50 éves volt, és mondhatni véletlenül keveredett az ügybe: még csak nem is az atomfizika volt a fő területe. az akadémikus a Lomonoszov Egyetem kémiai technológia tanszékének vezetője volt, és azért őt bízta meg a kormány a szigorúan titkos küldetéssel, hogy felderítse, mi is történt valójában, mert aznap a hithű kommunista atomfizikusok mindegyike épp szabadságon volt, és gyorsan kellett valaki, aki Pripjatyba tud repülni. Később már fel sem merült, hogy mást is bevonjanak az ügybe, hiszen a cél az volt, hogy a tudományos világ se értesüljön a katasztrófa mértékéről.

Amikor Legaszov helikopterrel az erőműtől 300 méterre elhaladt, a lila füstöt látva azonnal tudta: óriási a baj. Kemény munkába telt, hogy a döntéshozókat meggyőzze, hogy azonnal evakuálásra van szükség, ezért csak 36 órával a történtek után kezdték meg a helyiek kitelepítését. A KGB valóban packázott a tudóssal, de őt nem érdekelte a párt embereitől érkező tiltás, tudni akarta az igazságot – ugyanakkor a nyilvánosság előtt soha nem beszélhetett a történtekről.

Ez az ellentmondás volt az, ami Legaszovot végül felőrölte: felelősnek érezte magát azért, mert részévé vált az esetet eltussolni szándékozó politikai gépezetnek, ártatlan civilek életét veszélyeztetve ezzel. Legaszov, a tragédia második évfordulója után egy nappal, 1988. április 27-én felakasztotta magát. Búcsúlevelet nem hagyott, de maradt utána számos hangfelvétel, amelynek némelyike csak még több kérdést vetett fel a felelősséggel kapcsolatban.

A tudóst 1990-ben Borisz Jelcin poszthumusz kitüntette, azóta amolyan nemzeti hősnek számít a Szovjetunió volt tagállamainak területén.

Nyitókép: HBO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló