Sorozatok

A legjobb posztapokaliptikus sorozatok diktatúrákról és a világvége után

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.20 | 17:19

10+1 kihagyhatatlan sorozat, amik posztapokaliptikus vagy disztópikus világokban játszódnak.

Valamilyen különös oknál fogva a modern kor embere feltűnően vonzódik az olyan történetek iránt, amik egy elképzelt disztópikus jövőben, párhuzamos univerzumban vagy egy világméretű összeomlás utáni, un. posztapokaliptikus Földön játszódnak. De vajon miért? A saját életének vélt eseménytelensége miatt, azt ellensúlyozandó, vagy pont ellenkezőleg, mert azt érzi folyamatosan, hogy valami nagyon rossz közeledik feltartóztathatatlanul, amire nem árt felkészülni, akár úgy is, hogy ilyen témájú filmeket és sorozatokat néz vagy olvas az ember? Ezt itt persze nem a megfejtés helye, de muníciót tudunk azzal szolgáltatni, hogy ajánlunk pár kihagyhatatlan sorozatot a témákban, amik minimum remek szórakozást nyújtanak (elvisznek a szürke valóságból), de akár a lelkünket is acélosíthatjuk minddel a feltételezett nagy világégés előtt.

The Handmaid’s Tale

Margaret Atwood már 1985-ben tudott valamit, amikor megírta A szolgálólány meséje című regényét, amit idén a Hulu jóvoltából sorozatként is végignézhettünk. Egy olyan világban járunk, ahol a díszletek ugyan maiak, viszont a társadalom a legsötétebb középkorra emlékeztető, perverz diktatúra, ahol a nőknek csupán másodlagos és egyetlen szerep jut: szülni. Persze mindez az ő érdekükben, törődésből és mély tiszteletből van a vallási fundamentalista vezetők szerint, akik között persze nők is akadnak, mert hát minderre az őrületre a magyarázat mi is lenne más, mint egyfajta kifordított feminista zagyvaság. Annyira beteg ez a világ, hogy az ember még nézőként is szinte begolyózik tőle, és a főhősnővel együtt jut a konklúzióra: nincs más megoldás, csak az ellenállás. Az év (első felének) legjobb új sorozata vitán felül a hátborzongatóan időszerű The Handmaid’s Tale.

THE HANDMAIDS TALE Season 1 TRAILER (2017) Hulu Series

The Handmaids Tale Season 1 Trailer – 2017 Hulu Series Subscribe: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=serientrailermp Folgt uns bei Facebook: https://www.facebook.com/SerienBeiMoviepilot

The Man in the High Castle

Philip K. Dick azonos című világhírű regénye volt az Amazon sorozatának sorvezetője, ami merész reklámkampánya miatt (horogkeresztekkel “brandingelték” tele a Time Square-t) hangos botrányt is okozott. A történet évekkel a második világháború után játszódik, a hatvanas évek elején, és azzal a perverz ötlettel játszik el, hogy a háborút a német-japán erők nyerték meg, leigázva majdnem a teljes világot, felosztva egymás között legnagyobb ellenfelük, Amerika földjét, ahol a nyugtalanító történet nagy része is játszódik. A noir-os hangulatú és a klasszikus ellenállós filmeket is felidéző, fordulatos sorozat két évadot már lenyomott, és jövőre érkezik a harmadik.

Edelweiss – The Man in the High Castle Soundtrack: Opening Sequence – OST 1

Soundtrack from the Amazon series, The Man in a High Castle. The song is a different redistribution of the original title ‘Edelweiss’. All rights are reserved to the original owners of the track, no intent on Copyright Infringement.

Blood Drive

A listából ez a legfrissebb induló. A Syfy csatorna sorozata még csak most indult, és eddig mindössze egyetlen rész ment le belőle, de a nézettség alapján lesz ebből második évad simán. A posztapokaliptikus tematikát a grindhouse filmek olcsó hatásvadászatával összekötő Blood Dive igazi nyári, rendkívül groteszk és vérmocskos szórakozás. A távoli jövő ezúttal 1999 (merthogy az is a játék része, hogy a sorozat olyan, mintha korabeli lenne, és a 70-es években készült volna, ahonnan nézve 1999 bizony a távoli jövő), a világa pedig a Mad Maxére emlékeztet. Egy olyan, Amerikát átszelő, élet-halálra menő autóverseny áll a középpontjában, ahol a gépkocsikat emberi vér hajtja, a humánbenzinre pedig folyamatosan szükség van a haladás érdekében. És akkor még nem szóltunk a sok bizarr figuráról, akik között vannak kannibálok, szörnyek, nimfák, amazonok és őrült szekták.

BLOOD DRIVE Official Trailer (HD) Syfy Grindhouse Series

BLOOD DRIVE Official Trailer (HD) Syfy Grindhouse Series SUBSCRIBE for more TV Trailers HERE: https://goo.gl/TL21HZ In the Grindhouse-infected future of 1999, Arthur Bailey is the last good cop among a horde of corrupt officials. He’s about to get caught up in a race where the cars run on human blood and failure means your head explodes.

The Walking Dead / Fear the Walking Dead

Napjaink legnépszerűbb és ugyanakkor legtöbbet savazott sorozata a 8. évad előtt álló Walking Dead, valamint annak párja, a Fear the Walking Dead, amiből épp most fut a harmadik szezon, és úgy tűnik, hogy míg az első kettőben csak kóvályogtak a szereplők (és a forgatókönyvírók), addig erre az évre végre elindult valamerre a történet. A világot egy közelebbről meg nem határozott okból elárasztják a zombik, a normális emberi életre alkalmas terület pedig összezsugorodik. Az élőkből előjön az állat, és ember embernek farkasa lesz. Mindkét sorozat erről szól, a zombik pedig csupán a körítés.

Fear The Walking Dead 3×03 Eaten Alive By Walkers

Fear The Walking Dead 3×03 Man Eaten Alive By Walkers Infront Of Strand. Season 3 Episode 3

The 100

A magyarul Visszatérők címmel futó sorozat az Éhezők viadala trend tévés meglovaglásának indult (alapja ennek is egy regény) és egy sima tini kalandsorozat volt, majd fokozatosan lett egyre sötétebb, kíméletlenebb és jobb. A világot elpusztító atomkatasztrófa után járunk két emberöltővel, a Föld körüli pályán lévő űrállomáson pedig arra várnak a túlélők, hogy visszatérjenek és újrakezdjék az életet a Földön. A kissé fantasy-be hajló sorozat ott kezdődik el, hogy az első 100 ember (innen a cím) megérkezik a Földre, ahol a legnagyobb meglepetésükre különböző embercsoportokba botlanak, és elkezdődnek a kalandok. A Visszatérők évadról évadra lett egyre jobb és karcosabb, jövőre pedig már az ötödik szezon érkezik belőle.

The 100 4×13 Ending Scene Season 4 Episode 13 [HD] Season Finale #Praimfaya

The 100 4×13 Season 4 Episode 13 The 100 S04E13 The 100 4×14 Ending Scene It’s a race against the end of the world as Praimfaya arrives forcing our heroes to make impossible decisions to ensure their survival.

The Leftovers

Az HBO idén a harmadik évadával befejeződött sorozata egy igazi különlegesség. Onnan indul, hogy egyik pillanatról a másikra, szinte egy csettintésre eltűnik a Földről 140 millió ember, és ez alapjaiban rázza meg a társadalmakat. Magyarázat nincs az eltűnésekre, csak elfogadni lehet a megmagyarázhatatlant, megérteni nem. Ebbe elég sokan beleőrülnek, mások a sírást nem bírják abbahagyni, megint mások szektát alapítanak, és vannak, akik az élvezetekbe menekülnek. A Leftovers maga a jó értelembe vett érzelmi sokk, amit a páratlanul érzékeny színészi játék és Max Richter tökéletes zenei aláfestése csak megerősít.

The Leftovers – The Departure Suite

Suite (arranged by myself) of the many variations of Departure, from The Leftovers: Season 1 (Music from the HBO Series) and The Leftovers: Season 2 (Music from the HBO Series). Composed by Max Richter.

Into The Badlands

A westernek és a szamurájfilmek jól sikerült találkozása ez a sorozat, ami nagyjából 500 évvel a ma ismert világ pusztulása után játszódik. Bárók uralják a Földet, akik élet-halál uraiként tekintenek alattvalóikra. Ebben a középkorias világban jelen van a mágia, és lovak helyett gyakran motorokon közlekednek a hősök. A becsület ritka kincs, a bizalom még annál is ritkább, a szövetségek és a harcosok ezért rövid életűek. Kifejezetten nehéz dolga van annak, aki itt normális életre vágyik. A szépen koreografált verekedésekkel és párbajokkal teli sorozat következő, harmadik évada épp mostanában kapott zöld utat, nem véletlenül. Remek kis kaland.

Into The Badlands S1 Fight In The Forests

Uploaded by AMC Asia on 2015-11-07.

The Last Man on Earth

Hogy ne csak a komor és véres szériákat említsük, itt van a sorból kissé (sőt nem is kissé) kilógó utolsó ember, Philip Tandy története, ami világégés ide vagy oda, végül is egy vígjáték-sorozat, egy sitcom. Nem is lényeges a pusztulás oka,  a hangsúly ebben a szinte ember nélküli világban inkább rajtunk van, a kicsinyességeinken és a gyarlóságainkon. Persze öncélú lenne ez a helyenként kegyetlen és karcos humorú, máshol meg eléggé blőd sorozat, ha tényleg csak egy ember szerepelne benne, de már rögtön az elején kiderül, nem Tandy az egyetlen utolsó ember. És ahol ketten vannak (és aztán még többen), ott kezdődik az igazi bonyodalom.

The Last Man on Earth: Season 1

Trailer – The Last Man on Earth: Season 1

12 Monkeys

A tévésorozat a jól ismert Bruce Willis – Brad Pitt mozi (rendezte Terry Gilliam) továbbgondolása, egy remek kis időutazós sci-fi. A központi figura James Cole, aki a távoli posztapokaliptikus jövőből érkezik a mába. 2043-ban már csak pár ember tengődik a Földön, mert egy titokzatos vírus (no meg egy szövevényes összeesküvés) rövid idő alatt elpusztította az emberiség nagyrészét. Ez a bizonyos összeesküvés 2015-ben formálódik a jövő emberei szerint, ezért főhősünk ide érkezik meg, majd aztán hol egyedül, hol a társaival ide-oda utazgat az időben, hogy rendet vágjon az egyre inkább eluralkodó időkáoszban. Nem annyira mellbevágó a 12 majom sorozat, mint annak idején a film volt, de azért elég jó szórakozást nyújt. Brad Pitt karakteréből pedig nőt csináltak.

12 Monkeys Trailer

Get a look at Syfy’s new TV version of the sci-fi time travel story.

Humans

A brit-amerikai koprodukcióban készült sorozat eredetije egy svéd széria, ami bár elég jól sikerült, a feldolgozás mégis túlszárnyalta azt. Egy olyan közeli jövőben járunk, ahol a civilizáció ugyan nem pusztult el, de vannak, akik diktatórikus elnyomásban élnek. Már megvalósult realitás az emberszabású android, akik (vagy amik, ez a sorozat központi kérdése) az embereket szolgálják. Másodrangú polgárokként, jogok és önálló akarat nélkül, a szabadság teljes hiányában, elnyomásban és kihasználva élnek, nem kicsit diktatórikus keretek között. Mígnem aztán elkezdnek öntudatra ébredni, fellázadnak, hogy totálisan leváljanak a gazdáikról, és úgy éljenek, mint ők.

Humans | Series 2 | Starts Sunday 30th October

Humans returns 30th October. Don’t miss it.

Mr. Robot

A Mr Robot azért +1, mert a leginkább kilóg a sorból. Nem posztapokaliptikus és konkrét diktatúra sincs benne, de a szociopata hackerről szóló sorozat mégis ezek lehetőségével rémisztget. A téma, amit körbejár, időszerű és az általános vélemények szerint világvégébe vagy diktatúrába sodorja majd a modern társadalmakat. Ez pedig a multik világot behálózó kíméletlen hatalma, ami fogyasztási mámorba és függésbe hajtja az átlagembereket, akik lelketlen, kizsigerelt zombikká válnak, és szinte észrevétlenül kezdik minden egyes lélegzetvételükkel és tettükkel szolgálni ezt a maroknyi gazdasági hatalmasságot, az összeesküvéselméletek arctalan és gátlástalan cézárjait. Megfigyelnek, lehallgatnak és úgy hajtanak igába, hogy azt észre se veszed. Ha viszont igen, akkor pedig úgy tesznek tönkre, hogy tenni sem tudsz ellene. A Mr Robot napjaink egyik legfontosabb sorozata.

The opening scene #Mr.Robot

The guys that play God without permission.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.
Tech
Beújít a Spotify! Jönnek a videók!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.