Sorozatok

Tűkön ülve várjuk a 8. évadot, de ez már nem az a Trónok harca, amiért elkezdtünk rajongani

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.29 | 07:12

Túl rövid idő alatt akar túl sokat mutatni az HBO sorozata, ez pedig nem biztos, hogy jól áll neki. Nem mintha nem szeretnénk a sárkányokat nézni, de valami hiányzik. 8. évados esélyeket latolgatunk, azt pedig nem lehet spoilerektől mentesen, csak szólunk előre.

A Trónok harca még mindig az egyik legjobb sorozat a TV-ben, csak éppen már nem olyan jó, mint régen. Ebben nyilván közre játszik, hogy a készítők leelőzték G.R.R. Martint és már csak útmutatások alapján írják meg az utolsó évadokat, de a fő probléma inkább az, hogy a részletek kidolgozását beáldozzák a  látványos jelenetek oltárán. Amíg az eddigi évadokban általában valamelyik utolsó részre jutott csak egy nagyobb csatajelenet, addig a hetedik évadot jól megpakolták akcióval, viszont már nem kapunk meg egy csomó más jellegű dolgot, amit eddig szerettünk.

A hetedik évad legmenőbb részeiben láttunk csatát sárkányok felhasználásával, láttunk csatát másokkal és sárkányokkal, végül pedig mássá vált sárkányt is mutattak. A sárkánytúladagolást és a csatajelenetekkel persze csípjük, imádtuk Királyvár ostromát, a támadást Rideghon ellen, a párbajt Oberyn és A Hegy között, a fattyúk csatáját, de mellette volt még csomó más jellegű, nem az akcióról szóló rész is, ezekhez hasonlót viszont most nem nagyon találtunk a hetedik évadban. A Ned Stark lefejezése, a vörös nász, a Joffrey megmérgezése, a Hodor halála vagy éppen a Tyrion pere által kiváltott megdöbbenéshez hasonlókat nagyon hiányoljuk ebből az évadból, remélhetőleg a következő tartogat még ezekből.

Kicsit olyan, mintha már nem mernének megölni senkit a legfontosabb szereplők közül a sorozat készítői, amit mi azért eléggé sajnálunk, ezek mozgatták ugyanis az elején a történetet. Az egyetlen nem annyira kiszámítható fordulat Lord Baelish kiiktatása volt, amit viszont nagyon gyorsan lezavartak, pedig tudtunk volna még élvezkedni rajta. A sorozat egyik legfontosabb szereplőjének halála azért nagyobb kavarást érdemelt volna, főleg, hogy így már soha nem tudjuk meg, hogy mi célja is volt egész Westeros káoszba taszításával.

De ezeken kívül is kicsit kapkodóvá vált a sorozat, nagyon ugrálunk a térben és előre az időben, de ami még zavaróbb, az a karakterek fejlődésének elnagyoltsága. Arya némi hullamosás és verekedés után (inkább őt verték, hogy pontosak legyünk) már profi arcnélküli bérgyilkosként tér vissza, aki gond nélkül változik át bárkivé, és Brienne-nél is jobb vívó. Bran több évadnyi kitartó szánkózás után végül megérkezett a varg iskolába, ahol viszont csak pár órát tudott venni az előző évadban, de már ő is úgy lát mindent, mintha évtizedek óta nyomná a háromszemű holló ipart. Sam szintén elég rövid időt töltött csak el a Fellegvárban, az is főleg ágytál mosással, de közben megmentette Mormontot, rátalált három rejtélyre (szürkehám gyógymódja, Jon „anyakönyvi kivonata”, obszidián bánya lelőhelye), de le merjük fogadni, hogy mielőtt megszökött, pont azt a 3-4 tiltott könyvet lopta ki a könyvtárból, amik majd megoldják az egész történetet. Sansa pedig eddig is tudott mindent, de most valahogy eldöntötte, hogy Baelish-nek halnia kell. Oké, Gendry eddig evezett, úgyhogy nem meglepő, hogy jó erőben van (na meg a gének, ugye), de hogy ilyen ügyes harcos is lett, azt nem láttuk jönni.

A másik nagy probléma a sorozattal idén, hogy sokszor saját maguk lövik le előre a poénokat. Mikor Bran Baelish-től idéz, már sejteni lehet, hogy hamarosan vége lesz Kisujjnak, de azt is belengették előre, hogy hamarosan lesz egy zombi sárkányunk is: ha a lovakból nem lett volna egyértelmű, bedobtak egy élőholt medvét a rész erejére, hogy a szájunkba rágják, az Éjkirály bármilyen élőlényt át tud változtatni. Ha akkor nem ugrott be azonnal, hogy nem kéne odavinni talán a sárkányokat, akkor rosszul figyeltél! Jon Snow már sárkányt is simogatott, úgyhogy szinte tuti, hogy a következő évadban már ő „vezeti” majd az egyiket.

Eddig már annyiszor elmondták, de a tél most már tényleg megérkezett, a következő évadra azonban most megint várnunk kell, és a fent említett kritikák ellenére még mindig nagyon érdekel, hogy hová fut ki ez az egész. Főleg, hogy ha a kevesebb epizódból álló 7. és 8. évadot egy egésznek tekintjük, akkor ez a legutóbbi hét rész csak az étvágygerjesztő volt. Mi legalábbis remek dolgokat el tudunk képzelni a befejezésre.

Szívesen megnéznénk mondjuk egy Hegy vs. Véreb deathmatch-et, meg hogy a Greyjoyok hogy rendezik le egymást. Yarát csípjük, ahogy mondjuk Bronn-t is, ők azért ne haljanak meg, de igazából a főszereplők közül bárkinek a halála nagyon-nagyon jót tenne most a sorozatnak. A jöhet az Arany Kompánia Essosból, nyilván sárkányokat is mutatnak majd még dögivel, és a végén valahogy pont kerül a mások ügyének végére is, remélhetőleg nem teljesen happy enddel. Amit viszont talán még ennél is jobban várunk, hogy derüljön ki végre valami a sorozat fekete lovairól: Jaqenről és az arcnélküliekről, Qyburnről, valamint Melisandréról és a Fény Uráról. A holtak seregében is feltűnhetne valamilyen ismert arc, az azért eléggé erős lenne hangulatilag. És ha lehet kérni, feltétlenül ne Arya nindzsázza majd le az Éjkirályt!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló