Sorozatok

Mr. Robot visszatért – miért érdemes nézni a harmadik évadot?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.13 | 11:47

Elliot Alderson története folytatódik a harmadik évaddal. De miért is olyan jó ez a sorozat?

A 2015 nyarán indult hackeres sorozat, a legjobb drámasorozatnak járó Golden Globe díjjal kitüntetett Mr. Robot idén már a harmadik évadához érkezett.

A héten startolt el az első rész, amelyben még a magyar miniszterelnök is feltűnt egy pillanatra: Orbán Viktor egy olyan monológban tűnik fel, amelyben a főszereplő, Elliot Alderson arról beszél, hogyan pusztítják el a civilizációt a multinacionális nagyvállalatok, a média, és úgy általában a fogyasztói társadalom.

De miért lett az elmúlt évek egyik legjobb filmes és sorozatos élménye a Mr. Robot?

Talán azért lett ennyire elismert és sikeres sorozat, mert egy olyan témát tudott bemutatni sajátos, egyedi módon, amit eddig nem nagyon sikerült közhelyek nélkül, sablonosan bemutatni. A nappal egy cyberbiztonsággal foglalkozó cégnek dolgozó, szabadidejében hackerkedő főhős, Elliot Alderson sztorija egészen máshogy mutatta meg a hackerek hétköznapjait, mint a korábbi gyenge próbálkozások. Gondoljunk csak a következő filmekre és sorozatokra: A hálózat csapdájában, CSI: Cyber, Blackhat, Hacktion – ezek egytől egyig rémesen gyenge próbálkozások, amelyek voltaképpen annyit mondtak el a hackerekről, hogy ül egy kapucnis ember egy sötét teremben, és nagyon gyorsan csapkodja a laptopját.

Ebbe az űrbe érkezett 2 évvel ezelőtt a USA Network saját gyártásában elkészült Mr. Robot. És talán pont az volt a legjobb, hogy a sorozat alkotói a valóságból merítettek. A megtámadott multi (E Corp), a világ vezető politikusai (Barack Obama, Angela Merkel, Vlagyimir Putyin) és a titkos gazdag csoportok mind-mind jelen vannak a sorozatban, ahogy az Anonymus hacker csoport is. Emlékszünk még arra, hogy az egyik rész végén Elliot egyszer csak bevallja, hogy az egész modern kapitalista pénzügyi rendszer megsemmisítését azért csinálja, mert meg akarja menteni a világot? Ezt a mondatot más esetben nyilván kiröhögnénk, annyira közhelyesen hangzik, de ebben a sorozatban és ebben a kontextusban ez is teljesen jól működött.

No more waiting. It’s time for action. The #MrRobot season_3.0. premiere starts in ONE HOUR at 10/9c on @usa_network.

Mr. Robot (@whoismrrobot) által megosztott bejegyzés,

Október 11-én kezdett a Mr. Robot harmadik évada, ennek kapcsán összeszedtük 5 pontban, hogy miért is érdemes nézni a Rami Malek főszereplésével készült tévéműsort.

Narratíva

A Mr. Robot egy mentális zavarokkal küzdő, teljesen antiszociális hacker történetét meséli el, de nem a megszokott, lineáris módon. Olyan csavarokat és cliffhangereket kaptunk az eddig lement két évadban, hogy az új évadban is biztos várnak minket meglepetések.

Az ismerős valóság

A cégek, a politikusok, a vállalati vezetők, a hacker csoportok valahogy mind-mind ismerősek valahonnan. Ez nem is véletlen, hiszen a sorozat gyakorlatilag napjaink valóságát ülteti át a sorozatba: nem nehéz megtalálni a párhuzamokat, elég csak az Apple, a Google, vagy a Microsoft cégekre gondolni.

Atmoszféra

A Mr. Robot műfaját tekintve pszichológiai dráma és thriller. Azon kevés sorozatok egyike, amely sajátos atmoszférával rendelkezik: ha megnézünk egy-egy epizódot, teljesen elvisz minket egy más világba. Csakúgy, mint az idén visszatért Twin Peaks, ez a sorozat is egy teljesen más atmoszférával bír, mint a mostani tévészériák.

Kiszámíthatatlanság

A sorozatban főhősei nagyon gyors életet élnek, és nagy stressz alatt dolgoznak. A paranoia, a félelem szinte állandóan jelen van az epizódokban, a főhős is folyamatosan retteg attól, hogy mi lesz, ha elkapják. Ez a zaklatott, paranoid légkör teljes kiszámíthatatlanságot eredményez: bármikor kaphatunk valami olyan csavart a történetben, ami után csak nézünk ki a fejünkből, hogy ez most mi volt.

Téma

Talán a Mr. Robot volt az első mozgóképes alkotás, amely végre értelmes és hiteles nyelven szólt a kiberbűnözésről és a hackerekről. Veszélyes téma, ezen a jégen nagyon sokan elcsúsztak már, de ez a sorozat pont azért jó, mert nem intézi el annyival a hackerkedést, hogy zöld számok pattognak egy monitoron. Az talán a legjobb példa erre, hogy Elliot a valóságban is létező szoftvereket használ (Linux Kali, bluetooth, satöbbi), ettől még hitelesebb lesz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.