Sorozatok

5 menő sorozat, ami konkrétan hatással volt az Aranyélet harmadik évadára

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.21 | 17:21
  • trendindex: 3

Nagyon jó látni, ahogy az Aranyélet készítői megidéznek néhány jelenetet néhány ikonikus sorozatból. Ez lehet, hogy tudatos volt, de az is lehet, hogy teljesen véletlenül történt. Spoileres összeállítás!

Végignéztük az HBO népszerű sorozatának harmadi évadát, és nem tudtuk nem észrevenni, hogy volt néhány olyan jelenet, amelyet menő külföldi sorozatok ihlettek. Ezekből szedtünk most össze 5 példát.

“Vége az aranyéletnek” – mondta ki Mira (Döbrösi Laura) az utolsó évad utolsó részében a nyilvánvaló tényt. Igen, három évadot élt meg Magyarország jelenleg legbátrabb sorozata, amelyről még sokat fognak beszélni és vitatkozni a sorozatfüggők. Mi most nem kíséreljük meg értékelni a széria utolsó részeit, inkább csak felidézzük azt az 5 jelenetet, amelyet nagyon ismerősnek találtunk – egy másik sorozatból. Ez nyilván nem tudatos nyúlás volt a készítők részéről, inkább csak amolyan tisztelgés, utalás, és nyilván az is lehet, hogy ez egyáltalán nem is szándékos volt. Vigyázat, spoileres írás – csak az olvassa el, aki már látta a harmadik évadot!

True Detective

Van egy jelenet a harmadik évadban, amikor Miklósi Márk megpróbál elmenekülni a rendőrök elől egy családi házból. Hosszú és nehezen megvalósítható üldözéses jelenet következik, amelyben a szereplők egyik ház kertjéből a másik kertjébe ugrálnak, megkerülnek egy teljes házsort, a kamera pedig végig követi őket. Ez a jelenet egyértelműen a True Detective hatására készülhetett, ott is csináltak már ilyet – ez volt az ikonikus nyomozós sorozat legemlékezetesebb és legütősebb hat perce.

Breaking Bad

Minden haladó sorozatnézőnek megvan az a jelenet, amikor a Breaking Bad sorozatban Heisenberg vagyis Walter White már annyi pénzt szed össze drogdílerkedésből, hogy egy külön raktárhelységbe viszi a dollármilliókat. Az így összegyűlt lóvéból egy nagy kockát épít a kémiatanárból lett drogbáró – az Aranyélet új évadában ez a kocka szintén feltűnik, csak éppen euróból.

via GIPHY

Sírhant Művek

Ez a példa amolyan kivétel, hiszen egyértelmű, hogy nem innen vették az ötletet az Aranyélet készítői, viszont valamiért eszünkbe jutott. Van egy jelenet a harmadik évad vége felé, amikor valami hasonló történik Miklósiék életében is, mint a Sírhant Művek egyik emlékezetes epizódjában. A múlt lezárását ott is, és itt is tűzzel és porig égetéssel próbálták megoldani.

A szolgálólány meséje

Ez is egy kakukktojás a felsorolásban, hiszen teljesen véletlenül jött össze a hasonlóság, de a harmadik évad talán legemlékezetesebb részében van egy olyan jelenet, amikor Miklósi Janka a nagy hóvihar miatt bent ragad a házában, és ott kénytelen megszülni gyermekét, miközben kint egyre csak havazik. A szolgálólány meséjének második évadában is van egy ugyanilyen jelenet, igaz teljesen más kontextusban, és ez egészen biztos nem tudatos volt, hiszen a Handmaid’s Tale vonatkozó epizódja később jelent meg ahhoz képest, mint amikor ez az Aranyélet-rész készült.

Maffiózók

Ez talán a legegyértelműbb párhuzam, az eklatáns példa, ami az egész sorozat felett végig ott lebegett: a Maffiózók is egy semmitől meg nem riadó, bűnben élő családot mutat be, és az Aranyélet is ezt teszi, csak éppen magyar körülmények és ismerős díszletek között. A sort persze még tovább lehet folytatni, mi most csak 5 példát hoztunk fel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló