Sorozatok

Kutatók elemezték, miért olyan sikeres a Trónok harca

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.03 | 12:48

Te mire tippelnél?

A sorozatban látható karakterek által ápolt társas kapcsolatok száma és intenzitása hasonló a való élethez – állapították meg a szakértők az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban. A hálózatelemzések és matematikai eljárások segítségével végzett vizsgálatukban a pszichológusok és a matematikusok nem a filmsorozatra, hanem annak irodalmi alapjára, George R.R. Martin A tűz és jég dala című öt kötetből álló fantasy-sorozatára összpontosítottak.

A kedvelt karakterek halálának, vagy más váratlan eseményeknek a sorrendje is hasonló módon döntő a siker szempontjából a kutatók szerint. Ezek ugyanis elég gyakran és váratlanul történnek ahhoz, hogy lekössék az olvasót, de nem annyira gyakran, hogy ne tudja követni a cselekményt, vagy hogy a történet valószínűtlenné váljon.

via GIPHY “Ezek a kötetek a váratlan fordulatokról ismertek, amelyek gyakran egy fő karakter halálát is jelenthetik” – mondta Padraig MacCarron, az írországi Limericki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. “Érdekes látni, ahogyan az író sorba rendezte a fejezeteket, a sorrend által még véletlenszerűbbnek tűnnek az események, mint egy kronologikus elbeszélés esetében.”

Robin Dunbar, az Oxford Egyetem tudósa szerint “a tanulmány meggyőző bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a jó író az olvasó pszichológiai határain belül alapos munkát végezve alkot”.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló