Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Unatkozom

Néhány furcsa tény és pár vicces videó, amivel méltóképpen megünnepelhetjük a vécék világnapját

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.19 | 20:06

Minden évben november 19-én tartják a World Toilet Day-t, vagyis a vécék világnapját. Sokan elképzelni se tudnánk már az életünket WC-csésze nélkül, a világ nagy részén viszont még mindig ritkaság számba megy egy normális fajansz.

(kép: Unsplash)

Sokszor nem gondolunk bele, hogy a klozet az emberiség egyik legfontosabb találmánya. Pedig a történelem során nem egy járvány söpört végig a világon amiatt, mert az emberek csak úgy ürítettek bele a nagyvilágba. A buditörténelem már az ókorban kezdetét vette, több nagy civilizáció is kifejlesztette a saját WC-jét. Mezopotámiában és Egyiptomban jelent meg a legkorábban, és már itt megtalálhatóak voltak a vízöblítés előzményei. Aztán jött Kréta, ahol a knósszoszi palotában már egész luxy kis WC-k voltak.

Jackass 3 Poo Cocktail Supreme

Jackass 3 Poo Cocktail Supreme

Rómában aztán már annyira átérezték a tiszta körülmények között történő ürítés fontosságát, hogy a csatornának és a WC-nek külön istene is volt a mitológiájukban. Előbbi Cloacina istennő, utóbbi pedig Crepitus volt, akit a WC mellett a fing isteneként is tiszteltek. Túl nagy higiéniára persze azért nem számíthatott az ókori Római Birodalom lakója, az előkelők házainak tiszta bilijei helyett a többség utcai latrinákba végezte a dolgát, amiknek gyakran még falai sem voltak, de így legalább lehetett beszélgetni a szomszédos lyuk felett guggolóval.

Horrible Histories – Roman Toilets Marcus and Sextus

From series one episode 10 Roman toilets, sponge on a stick.

Az első szeparált WC majd csak a 18. századi Franciaország nagy báljai kapcsán jelent meg, úgyhogy a római férfiak és nők még vegyesen járták a latrinákat, a fenekük törlésére pedig botra szúrt szivacsot használtak papír helyett. A papírt ugyanis majd csak a kínaiak kezdték el használni a 6. században, addigra viszont Európa már visszazuhant a sötét középkorba, és kiépített WC-k helyett újra főleg a szabadba és a szűkebb utcákra jártak székelni.

Kula bá – Hello Bello (HD)

HD minőség,Jó hang

A 16. századtól aztán szépen lassan kialakult a ma csak angol WC-ként ismert csoda, a tartályból öblített, csatornába lefolyó, fedéllel, ülőkével és bűzzárral ellátott és ezért a lakáson belül is elhelyezhető porcelán WC-csésze. Sőt, a WC azóta az űrt is meghódította, a NASA 23,4 millió dollárt költött a Nemzetközi Űrállomás különleges vákumos WC-jének kifejlesztésére.

Dumb and Dumber – Toilet Scene

the toilet scene from dumb and dumber

A vécéevolúcióval a közegészségügyi kockázat elhárult a világ fejlettebbik felén, valóban sokkal könnyebb úgy higiénikus körülmények között élni, ha rendelkezésre áll egy jó esetben tiszta WC, amibe mindenki elvégezheti kis és nagy dolgát. Az illemhely tisztaságát amúgy valószínűleg Szingapúrban veszik a legkomolyabban, ahol 150 dolláros bírság ját azért, ha valaki nem húzza le maga után a WC-t és ezt a rendőrök néha ellenőrzik is. Egy 1992-es felmérés szerint a legrosszabb állapotú nyilvános vécékkel pedig Angliában találkozhatunk.

Trainspotting – The Worst Toilet in Scotland (HD)

A pretty nasty, but great scene from the movie “Trainspotting”. Entertainment purposes only. I am not profiting from this video in any way. Buy Movie: http://www.amazon.com/Trainspotting-Ewan-McGregor/dp/6304806442

Viszont nem feltétlenül a kórokozók jelentik az egyetlen veszélyt, ami a mellékhelyiségben ránk leselkedik. egy kutatás alapján évente 40000 amerikai sérül meg WC-használat közben. Mit csinálhatnak?

Toilet Bomb – Lethal Weapon 2 (5/10) Movie CLIP (1989) HD

Lethal Weapon 2 movie clips: http://j.mp/1zjmRrH BUY THE MOVIE: http://j.mp/MsZVxt Don’t miss the HOTTEST NEW TRAILERS: http://bit.ly/1u2y6pr CLIP DESCRIPTION: Riggs (Mel Gibson) and Murtaugh (Danny Glover) prepare to deal with a toilet bomb. FILM DESCRIPTION: Lethal Weapon 2 re-teams Mel Gibson and Danny Glover as, respectively, “loose cannon” L.A.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló