Unatkozom

7 tipp, hogy ne csinálj magadból hülyét a céges karácsonyi bulin

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.26 | 06:46

Nyakunkon a céges karácsonyi bulik időszaka. Íme, néhány tipp, hogy ne legyen gond.

123rf

Igyekezz minél több emberrel csevegni egy kicsit.

A céges bulik buktatója, hogy ilyenkor is csak a kis padtársaiddal fecsegsz, akiknek egész nap nézed a képét. Holott ez az este az év talán egyetlen olyan alkalma, amikor fesztelenül (ingyenpia, ugye) fecseghetsz bárkivel és mindenkivel, a szexi gyakornoklánytól a magát az univerzum császárának képzelő IT-guruig. A profik azt mondják, minden csapatnál maximum egy-egy italnyi időt tölts, aztán nézz szét másfelé. Most kitalálhatod, kinek a pornóletöltése miatt lassú a net délutánonként, kik lopják a vécépapírt a mellékhelyiségből, és mennyit ivott a CEO a legutóbbi csapatépítő tréningen. Az információ hatalom, aztán meg ki tudja, talán még egy-két jobb lehetőség is megtalál a hatékony csapatépítés folyományaként.

Illeszkedj be rögtön az elején.

A partik mindig kissé punnyadtan kezdődnek, hiszen mindenki fájdalmasan józan és ennek megfelelően kimért. Viszont van két előny, amellyel nem árt ilyenkor számolni: a cégen belül baráti társaságok ilyenkor még nem pörögtek fel, tehát bárkihez oda tudsz menni, és a zene se ordít hangosan, lehet értelmesen beszélgetni. Plusz: nincs még tömeg, tehát könnyű kikérni a kaját és a piát, amire vágysz. Használd ki ezt az előnyt, ami végül ahhoz vezet, hogy a csúcsidőben már lesz pár új arc is, akivel titokzatosan összemosolyoghattok a tömeg közepén.

Hanyagold a főnök kibeszélését.

Gyakori irodai szetting, hogy a munkatársak terápiás jelleggel elsírják, miért gyűlölik a főnököt, s így egymáshoz is közelebb kerülnek. Ez persze több okból sem kifizetődő stratégia:
– egyrészt tömeg van, mindenki a cégnél dolgozik, és bárki meghallhatja, miről van szó (beleértve magát a főnököt is);
– meglehetősen illúzióromboló még a karácsonyfa alatt, pár nappal a vágyott vakáció előtt is egy ilyen kellemetlen dolog miatt rinyálni (inkább élvezzétek a bulit);
– azért, mert egymásnak panaszkodtok, a helyzet úgyse lesz jobb.

Ne idd sakálrészegre magad.

Igen, az ingyenpia veszélyes, különösen, ha kitűnő minőségű, exkluzív italok is a rendelkezésetekre állnak. Tudd, hogy a céges bulikon a személyzet triplán béleli ki a whisky-kólát és a vodka-narancsot is, hiszen épp az a céljuk, hogy mielőbb berúgjanak és hazamenjenek a népek, ahelyett, hogy reggelig maradjon a tömeg. Szóval, csak óvatosan igyál: nem akarsz hülyeségeket fecsegni, ordítva karaokézni és borzalmas fotókon szerepelni a céges buli képalbumában.

A pletyka itt és most tabu.

Amint meglátod a kollégáidat, ellenállhatatlan késztetést fogsz érezni arra, hogy kibeszéld azt a közös munkatársat, aki épp nincs jelen. Ez a céges bulin azonban a lehető legrosszabb dolog, amit csak tehetsz (a „gonosz főnök-terápia” mellett, lásd 3-as pont). Egyszer szemtanúja voltam a kellemetlen ballépésnek, amint két kolléga egy harmadikat beszél ki a vécében, mikor az illető belép, és ordítani kezd: „ti semmit nem tudtok rólam…” Nem lehetett egyszerű ezek után egymás szemébe nézni hétfőn.

Okos legyél a karaoke-val.

A céges bulik kötelező eleme, a karaoke, hát igen. Itt nem árt, ha észnél vagy: nem jó, ha fahanggal elordítod az összes fárasztó slágert, de az sem oké, ha fintorogva elmenekülsz a helyszínről, amint a masinát bekapcsolják. Az igazság valahol középen van: maradj ott a többiekkel, ha belefér, egyet-kettőt énekelj vagy vokálozz, csak a poén kedvéért. A közös nevetés mindig összehozza a csapatot, és a vezetők is látják, hogy te aztán mindig benne vagy a mókában, ha úgy dobja a pakli.

Mondj nemet az afterpartyra.

Nincs sok veszítenivalód, ha nem maradsz reggelig, viszont annál kellemetlenebb lehet, ha igen. Tudniillik, bármi is történik – románc, róka, vita, verekedés – egészen biztos, hogy mindenki tudni fog róla hétfőn. És akkor már jobb, ha te ezeknek a történeteknek semmilyen szinten nem vagy a szereplője, ugye…?

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.