Belföld

Ezekre figyelj, ha panzióba adod a kutyádat!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.07 | 19:00

A kutyapanziók remek alternatívát jelentenek, ha nem tudjuk magunkkal vinni kedvencünket egy utazásra.

Szakértőként az Óriás Kutya Panzió tulajdonosát, Szőnyi Jánost kértük, ossza meg velünk, melyek a legfontosabb tényezők, amelyekre mindenképp ügyelni kell, ha panzióba adjuk kedvencünket.

Az első, hogy olyan panziót válasszunk, ami szemlátomást rendelkezik engedélyekkel. Ennek a legnyilvánvalóbb jele, hogy rendelkezik FELIR azonosítóval – ezt a NÉBIH adja ki azoknak, akiknek a működése hivatalos, és rendszeresen ellenőrzött. Ha valamilyen megmagyarázhatatlan okból nincs feltüntetve a panzió weboldalán, a NÉBIH keresőjén le lehet ellenőrizni – közölte János.

A másik fontos dolog, hogy nézzük meg, milyen követelményei vannak az adott panziónak, mert a területileg illetékes állatorvosi hatóság más és más követelményeket támaszthat.

Nálunk követelmény a póráz, a nyakörv, az érvényes oltási könyv veszettség elleni oltással és kombinált oltással kötelező. A kennelköhögés elleni oltás a hatósági állatorvos utasításának megfelelően ajánlott, a hiányából eredő fertőzés a gazda kizárólagos felelőssége.

Az is felmerülhet, hogy egy panzió nem vállal egy évnél fiatalabb kutyákat, ennek oka, hogy esetükben a teljes oltási védettség még nincs meg.

Emellett kiemelten fontos, hogy az eb legyen kezelve külső-belső élősködőkkel szemben. Erről több helyen a tulajdonosnak a helyszínen írásban is nyilatkoznia kell.

Ha ez növeli a gazdi biztonságérzetét, meg lehet nézni/kérdezni, hogy kötött-e felelősségbiztosítást a panzió a vendégei épségére. Ez nem csak azért lényeges, mert baj esetén a biztosítás fizet, hanem főleg azért, mert ha baj van, egy harmadik, kívülálló fél, a biztosító szakértője dönt a panzió és az ügyfél között esetlegesen felmerülő nézeteltérésben – emelte ki János.

A legtöbb panzióban van táp, de a gazdi maga is viheti a kutya számára szokásosan adott eledelt. Emellett természetesen a kutya szokásosan szedett vitaminjait, táplálék kiegészítőit, illetve gyógyszereit is beadják az állatnak, ám kifejezetten beteg kutyák felügyeletére, ápolására a panziók többségében nincsen mód.

Beteg kutyák, cicák felügyeletére, ápolására sem szakmailag, sem eszközök, sem engedélyek tekintetében egy panzió nincs minősítve. Tehát e tekintetben is javaslom, hogy ne vigyenek beteg kutyát panzióba akkor sem, ha nincs kifejezetten tiltva

– egészítette ki a szakértő, majd hozzátette: Olyan panzió is van, ahol minden ilyen extra igény plusz költséget jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a panzió rendelkezik is állatorvosi szakmai háttérrel/felszereléssel.

Amikor a kutya először megy a panzióba, javasolt valamilyen saját játékot vagy rongyot vinni vele, mert az ismerős szagok segítenek az ebnek megszokni az idegen helyet.

Több panzióban is javasolják, hogy az időpontfoglalás előtt menjenek el a gazdik a kutyával egy ismerkedős napra, hogy amikor a kutya élesben érkezik, már ne legyen számára teljesen idegen a hely és a személyzet.

Emellett fontos odafigyelni, hogy olyan játékot, fekhelyet, bármit, amit szét tud szedni, nem szabad nála hagyni. Mivel a panziókban nincsenek 24 órában a kutya mellett, ha valamit lenyel, megnő a kockázata, hogy baj lehet belőle.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk bármilyen kérdésben, kétségeink vannak, keressük fel a kiszemelt kutyapanziót, ahol válaszolnak minden kérdésünkre. Ami pedig a legfontosabb: jól nézzünk körül, ismerjük meg a környék kutyapanzióit és válasszuk azt, ahol kedvencünk igazán jól érzi magát és mi is megnyugszunk, hogy felelős, szerető, gondoskodó kezek között hagyjuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló