Belföld

Ezekre figyelj, ha panzióba adod a kutyádat!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.07 | 19:00

A kutyapanziók remek alternatívát jelentenek, ha nem tudjuk magunkkal vinni kedvencünket egy utazásra.

Szakértőként az Óriás Kutya Panzió tulajdonosát, Szőnyi Jánost kértük, ossza meg velünk, melyek a legfontosabb tényezők, amelyekre mindenképp ügyelni kell, ha panzióba adjuk kedvencünket.

Az első, hogy olyan panziót válasszunk, ami szemlátomást rendelkezik engedélyekkel. Ennek a legnyilvánvalóbb jele, hogy rendelkezik FELIR azonosítóval – ezt a NÉBIH adja ki azoknak, akiknek a működése hivatalos, és rendszeresen ellenőrzött. Ha valamilyen megmagyarázhatatlan okból nincs feltüntetve a panzió weboldalán, a NÉBIH keresőjén le lehet ellenőrizni – közölte János.

A másik fontos dolog, hogy nézzük meg, milyen követelményei vannak az adott panziónak, mert a területileg illetékes állatorvosi hatóság más és más követelményeket támaszthat.

Nálunk követelmény a póráz, a nyakörv, az érvényes oltási könyv veszettség elleni oltással és kombinált oltással kötelező. A kennelköhögés elleni oltás a hatósági állatorvos utasításának megfelelően ajánlott, a hiányából eredő fertőzés a gazda kizárólagos felelőssége.

Az is felmerülhet, hogy egy panzió nem vállal egy évnél fiatalabb kutyákat, ennek oka, hogy esetükben a teljes oltási védettség még nincs meg.

Emellett kiemelten fontos, hogy az eb legyen kezelve külső-belső élősködőkkel szemben. Erről több helyen a tulajdonosnak a helyszínen írásban is nyilatkoznia kell.

Ha ez növeli a gazdi biztonságérzetét, meg lehet nézni/kérdezni, hogy kötött-e felelősségbiztosítást a panzió a vendégei épségére. Ez nem csak azért lényeges, mert baj esetén a biztosítás fizet, hanem főleg azért, mert ha baj van, egy harmadik, kívülálló fél, a biztosító szakértője dönt a panzió és az ügyfél között esetlegesen felmerülő nézeteltérésben – emelte ki János.

A legtöbb panzióban van táp, de a gazdi maga is viheti a kutya számára szokásosan adott eledelt. Emellett természetesen a kutya szokásosan szedett vitaminjait, táplálék kiegészítőit, illetve gyógyszereit is beadják az állatnak, ám kifejezetten beteg kutyák felügyeletére, ápolására a panziók többségében nincsen mód.

Beteg kutyák, cicák felügyeletére, ápolására sem szakmailag, sem eszközök, sem engedélyek tekintetében egy panzió nincs minősítve. Tehát e tekintetben is javaslom, hogy ne vigyenek beteg kutyát panzióba akkor sem, ha nincs kifejezetten tiltva

– egészítette ki a szakértő, majd hozzátette: Olyan panzió is van, ahol minden ilyen extra igény plusz költséget jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a panzió rendelkezik is állatorvosi szakmai háttérrel/felszereléssel.

Amikor a kutya először megy a panzióba, javasolt valamilyen saját játékot vagy rongyot vinni vele, mert az ismerős szagok segítenek az ebnek megszokni az idegen helyet.

Több panzióban is javasolják, hogy az időpontfoglalás előtt menjenek el a gazdik a kutyával egy ismerkedős napra, hogy amikor a kutya élesben érkezik, már ne legyen számára teljesen idegen a hely és a személyzet.

Emellett fontos odafigyelni, hogy olyan játékot, fekhelyet, bármit, amit szét tud szedni, nem szabad nála hagyni. Mivel a panziókban nincsenek 24 órában a kutya mellett, ha valamit lenyel, megnő a kockázata, hogy baj lehet belőle.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk bármilyen kérdésben, kétségeink vannak, keressük fel a kiszemelt kutyapanziót, ahol válaszolnak minden kérdésünkre. Ami pedig a legfontosabb: jól nézzünk körül, ismerjük meg a környék kutyapanzióit és válasszuk azt, ahol kedvencünk igazán jól érzi magát és mi is megnyugszunk, hogy felelős, szerető, gondoskodó kezek között hagyjuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló