Külföld

Kitört a faji előítélet Brüsszelben a kutyák ellen

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.22 | 11:25

Az Európai Bizottság „hozd be a kutyádat a munkahelyre” napot hirdetett, de több kutyafajtát kizártak a programból, ez pedig nem kis feszültséget szült a gazdáik között.

A próbaüzemet nemrégiben tartották a belügyi, illetve az igazságügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságon, ám a Politico cikke alapján értesülő Portfolio.hu szerint egy belső feljegyzés 11 kutyafajtát sorolt fel, amelyek mégsem mehettek be az intézményekbe, mert „harci vagy őrző kutyák.” A kitiltott ebek között voltak a rottweilerek, masztiffok, angol terrierek és a skót agarak is.

Fotó: Pixabay

A rendszert tavaly javasolták az európai parlamenti képviselők kampánya nyomán, és a Bizottság osztrák biztosát, Johannes Hahnt a hazájában működő hasonló programok inspirálták. A kezdeményezést azonban nem minden munkatárs támogatja. Egy névtelenül nyilatkozó bizottsági alkalmazott például kijelentette: kellemetlenül érezte magát amiatt, hogy egy nagytestű kutyával kell megosztania a liftet, és idegesítette, hogy a folyosókról ugatás hallatszott be, miközben dolgozni próbált.

A 11 kitiltott kutyafajta mellett van egy lista azokról a kutyákról is, amelyek nem ajánlottak, mint például a német és belga juhászkutyák, valamint a dobermannok – ezek ugyanis „nyugtalaníthatják” a kollégákat. A tisztviselőknek azt is tanácsolják, hogy méretük miatt ne hozzanak be orosz fekete terriereket, ír farkaskutyákat és pireneusi hegyikutyákat sem.

A tisztviselők csak egy-egy kutyát hozhatnak magukkal, és azokat is pórázon kell tartaniuk. A Bizottság először tavaly októberben, a köztisztviselők számára szervezett mentális egészségügyi hét részeként kísérleti jelleggel alkalmazta a rendszert, és azt „ugatós sikernek” nevezte. A tengerügyi és az adóügyi főigazgatóság februárban szintén kipróbálta a programot, amelynek keretében összesen 60 kutyát vittek be az irodába.

A tervek szerint 2024 végére értékelést végeznek, hogy felmérjék, megvalósítható-e a kutyák munkahelyi jelenlétére vonatkozó állandó politika bevezetése. Az Európai Parlament még nem követte a Bizottság példáját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló