Érdekes

A természet csodája: egy bálna védte meg a búvárt és csapatát a cápatámadástól

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.09 | 10:42

A tengerbiológusokra tigriscápa támadt rá, vagyis támadt volna, de jött a bálna, aki a testét meg az uszonyait használva megvédte őket.

De nemcsak megvédte, hanem a hajójáig kísérte Nan Hauser bálnabiológust és csapatát a hatalmas állat, aki még azt is megtette, hogy a hátára felmászó biológusnőt kiemelte a vízből, aki így figyelmeztette a társait a veszélyre. Az eset még tavaly októberben történt, a videót most hozták nyilvánosságra. Nan Hauser véleménye szerint a videó is bizonyítja, hogy a bálna empatikus állat, aki ösztönösen védi meg a nála kisebb és gyengébb egyedeket, és egy párhuzamot is talált erre:

Kicsit olyanok ők, mint a tűzoltók.

Az eset egyébként úgy történt, hogy a biológusnő a bálnát tanulmányozta épp, amikor feltűnt a megtermett cápa, akire először Hauser azt hitte, egy másik bálna, ám az övé elkezdett szokatlanul manőverezni, testével, uszonyával és farkával tartotta távol maguktól a cápát. Ekkor derült ki a biológusnő számára, hogy veszélyben van. Vagyis nem volt, mert a ragadozó nem tudott közel kerülni hozzá, a bálna sikeresen védte meg a kutatónőt, nagyjából 10 percig tartott a dolog. Nan Hauser eképpen foglalta össze a kalandot:

28 éve tanulmányozom a bálnákat, és ki tudja, hányszor fordult már elő, hogy megvédték az életemet.

A bálnák védelmező tulajdonságáról már több biológus is beszámolt, sőt, volt, aki meg is figyelte a jelenséget, de ez az első eset, hogy videóra is rögzítették. Mindez a Csendes-óceán déli részén történt, a Cook-szigetek közelében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Bodrogi Gyula 120 évig akar élni
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.