Érdekes

10 dolog, amit a tudósok szerint gyakrabban kéne csinálnunk – te megléped mindet?

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.11 | 12:37

Valószínűleg már rég tudod, hogy mi az, amitől jobban érzed magadat a bőrödben, mégis állandóan emlékeztetned kell magadat, hogy ne csak a rohanásról szóljon az életed. Íme, tíz egyszerű dolog, amit mindenkinek (még) gyakrabban kellene csinálnia a King's College London kutatói szerint…

Szánj időt arra, hogy semmit se csinálj.

Igen, jól hallottad. Ha elfoglalt vagy, elképzelhető, hogy ezt külön be kell írnod a naptáradba. Ez a történet azonban arról szól, hogy tényleg nem csinálsz semmit, csak nézel ki a fejedből a kanapén heverve. Könyvvel, filmmel, sorozattal, kajával vagy anélkül, a lényeg, hogy lazítani tudj. Érdekes, a belső hangot is ilyenkor szoktuk meghallani, vagyis a zseniális ötletek is kikapcsolt állapotban születnek meg.

Kapcsolódj le a világról.

Természetesen a technológiai eszközökre gondolunk: képzeld el, hogy nincs vezetékes telefon, mobil, tévé, internet, csak úgy vagy. Lehet, hogy csak egy-egy estéről, esetleg néhány óráról van szó, de a legjobb, ha egy egész hétvégét el tudsz így tölteni. Meg fogsz döbbeni: összehasonlíthatatlanul energikusabb leszel.

Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel személyesen.

Remek dolog a Facebook és a Skype, de a legjobb azért mégis csak az, ha személyesen találkozhatsz azokkal, akiket szeretsz, és minőségi időt tölthettek együtt. Figyelni, ahogy a nagyapád a kertben fúr-farag egészen más élmény, mint telefonon beszélgetni ugyanerről.

Hosszútávon a saját jóléted legyen a legfontosabb.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy önző dolog magunkra figyelni, pedig ez óriási tévedés. Az, hogy saját magad számára te vagy a legfontosabb, teljesen természetes dolog, hiszen csak akkor tudsz adni másoknak, ha te jól vagy: üres pohárból nem tudsz mások csészéjébe sem tölteni. Attól még, hogy megéled és kommunikálod a szükségleteidet, figyelhetsz – és figyelned is kell – másokra, ahogy persze az is előfordulhat, hogy egy időre a háttérbe húzódsz (ez történik akkor is, amikor egy nőnek kisbabája születik: átmenetileg a bébi igényei kerülnek előtérbe, hosszútávon azonban ez nem járható út).

Olvass igazi, papíralapú könyveket is.

Rengeteget olvasunk a neten, és persze ott van jó barátunk, a Kindle is. Ezzel semmi gond sincs, hiszen csodálatos lehetőségeket nyitott meg a virtuális világ előttünk, ugyanakkor jó, ha a régi, szép dolgokra is időt szakítunk néha. Egy könyv érintése, illata maga ez csoda: miért is feledkeznénk meg erről?

Gondolkozz, mielőtt válaszolsz.

Megszoktuk, hogy azonnal reagálunk az sms-ekre, e-mailekre, és már rohanunk is tovább, gyakran nem is számolva szavaink következményeivel. Mi lenne, ha az igazán fontos levelekre szánnánk egy kis extra figyelmet? Valószínűleg sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagy, ha átgondolt választ tudsz adni a fontos kérdésekre.

Nevess többet. Minden nap.

Egy átlagos négyéves gyerek naponta háromszázszor nevet, míg egy átlagos negyvenéves négyszer. Pedig a nevetés fiatalít, csökkenti a stresszt, kiegyensúlyozottabbá tesz és garantálja a hosszú életet. Miért vonnád meg magadat a napi röhögés-adagodtól? Térj vissza a humorhoz, első lépésként akár a YouTube-on vagy a tévén keresztül.

Írja néha kézzel is.

Ó, azok a régi szép, kézzel írott – és dekorált – levelek! Tele van velük a pince és a padlás, de még mindig jól esik rájuk nézni. Csak úgy, mint a naplókra és a jegyzetfüzetekre. Még m is jó érzés képeslapot kapni, miért ne örvendeztethetnénk meg hát mi is másokat ezzel a végtelenül személyes, egyéni kommunikációs formával?

Szakadj ki a természetbe.

A legjobban a szabad ég alatt tudsz feltöltődni, a város zajától távol. Indulj hosszabb sétára, kirándulásra, lehetőleg cél nélkül: csak azért, hogy jól érezd magadat. Utána sokkal frissebbnek és erősebbnek fogod magadat érezni.

Törődj a külsőddel.

Férfiak és nők számár egyaránt működő tipp: figyelj oda magadra egy kicsit jobban. A külsőd a belső világod tükre, tehát sokkal jobban fogod érezni magadat, ha odafigyelsz az apróbb részletekre is. Ráadásul az ápoltság egyfajta kényeztetéssel is jár, ami önmagában véve ellazít.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló