Érdekes

A kopasz férfiak sikeresebbek, bölcsebbek és férfiasabbak?

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.30 | 13:04

Több kutatás is vizsgálja, mi minden kapcsolódik a kopaszsághoz.

Pixabay
Pixabay

Egy amerikai tudós, Albert E. Mannes, aki maga is a tarfejűek táborát erősíti, azt vizsgálta, mi függhet össze a kopaszsággal. A Pennsylvaniai Egyetemen, 2012-ben készült tanulmány abból indul ki, hogy az 59 résztvevőnek leborotvált fejű férfiak képeit kellett nézegetniük. Minden egyes alanynak megmutatták ugyanazt a férfit: egyszer hajjal, aztán leborotvált fejjel is. Véleményük szerint a kopasz férfi dominánsabbnak tűnt, nagyobbnak és erősebbnek is.

Fontos részlet, hogy itt a kopaszság alatt a fej teljes leborotválását kell érteni, nem pedig a foltokban vagy részlegesen kikopott hajat; ez utóbbi férfiak gyenge és kevésbé vonzó benyomást tettek.

Seth Godin marketing szakember lassan 20 éve kopasz, és a Wall Street Journalnak fejtette ki, miért tűnik úgy, hogy a hozzá hasonló küllemű férfiak dominánsabbak:

Nem azt mondom, hogy a fejed leborotválása után azonnal sikeres leszel, de ez legalább egy párbeszédet beindíthat arról, hogy tettél valami aktívat.

A kopasz emberekről azt is szoktuk feltételezni, hogy az intelligenciájuk kiemelkedő. A Saarlandi Egyetem pszichológusa, Ronald Henss mutatta ki egy több, mint húszezer alanyt bevonó kutatás során, hogy idősebbnek becsülték a kopaszokat, és bölcsnek is látták őket.

Sokáig gondolták úgy a tudósok, hogy a hajukat elvesztő férfiak jóval aktívabbak szexuális téren, a szervezetükben jelen lévő tesztoszteron magasabb szintje miatt. De ez nem teljesen fedi a valóságot.  A hajhullást ugyanis egy másik hormon, a DHT okozza. A DHT-nak van köze a tesztoszteronhoz, de csak a szőrtüszőkre gyakorol hatást, a test többi részére nem.

Ettől még ne csüggedjenek a tar koponyájú urak, a köztudatban még él a tesztoszteronos verzió. Jason Statham és Vin Diesel továbbra is megdönthetetlen szexszimbólumok maradnak – bátorít a Business Insider.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.