Érdekes

Szomorú hír: 2018. január 22. lett a keleti puma kihalásának hivatalos napja

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.30 | 17:13

Már évek óta riogattak minket a dologgal, most viszont visszavonhatatlanul igaz lett. Egy állatfajjal kevesebb van a Földön.

Forrás: Pixabay

Amíg élt belőle egyetlen példány is, addig a keleti puma Észak-Amerikában volt őshonos, a Mississippi folyó keleti oldalán. Mostantól viszont már ott sem. Vasárnap jelentette be ugyanis az USA Hal- és Vadvédelmi hatósága a szomorú hírt, hogy a keleti puma már nem szerepel a veszélyeztetett fajok listáján – nincs már, ami veszélyben legyen ugyanis.

A keleti pumára egyszer már azt hitték, hogy kihalt. Lehetett rájuk vadászni, és az 1900-as években azt is hitték róluk, hogy eltűntek a Föld színéről, de végül kiderült, hogy ez nem igaz. 1938-ban vadásztak rájuk utoljára, Maine államban. A keleti pumát 1973-ban vették fel a veszélyeztetett fajok listájára, bár akkor már 3 évtizede nem láttak belőle egyetlen szabadon élő példányt sem. 2011-ben átfogó vizsgálatot rendeltek el a keleti pumákkal kapcsolatban, de akkor már túl késő volt, 2015-ben megállapították, hogy máshol nem terjedt el ez a fajta, ahol meg volt, ott meg nem nagyon van már. Így most hivatalosan is kihaltnak minősítették őket. Vannak persze genetikai unokatestvérei, például a hegyi oroszlánok az USA nyugati részén, vagy Floridában élő, szintén veszélyeztetett státuszú pumák. A biológusok ugyanakkor azt mondják, hogy szomorú ugyan a keleti pumák eltűnése, de az ő példájuk segíthet abban, hogy elejét vegyük a genetikai unokatestvéreik kihalásának, és kitaláljuk meg meg is valósítsuk a populációik megmaradását.

Forrás: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló