Érdekes

Új krokodilfajt találtak: barlangban élnek, kisméretűek és narancsos színű a bőrük

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.31 | 10:41

A Közép-Afrikai ország, Gabon Abanda barlangrendszerében élnek ezek a különös állatok. Az is érdekes, hogy miért narancsszínűek.

A gaboni Abanda barlangrendszerében élő krokodilokat egy régész fedezte fel 2008-ban, de csak mostanában kezdték el őket komolyabban kutatni. Ezek a törpekrokodilok nem tudni, mióta élnek ott elszigetelten, de csak ritkán keveredtek más krokodilokkal, a kutatók szerint minden nemzedékhez csatlakoztak kívülről más fajok egyedei is, de hogy hogyan kerülhettek be a barlangi populációba, az nem világos még. De bekerültek, ami arra mindenképpen jó volt, hogy a betegségeket és a születési rendellenességeket okozó beltenyészetet ellensúlyozzák.

A krokodilokat kutató Matthew Shirley szerint a barlangrendszer meleg és sötét, a levegőben hányingert okozó füst kering, egyébként pedig iszapszerű anyag borítja az alját, amiben nehéz az előrejutás. Ez azonban nem sár, se nem iszap, hanem a krokodilokkal együtt a barlangban élő denevérek salakanyaga.

Shirley és a kutatócsapat alászállt a barlangba és találtak 30-40 olyan krokodilt, akiktől vérmintát vettek, és amiből megállapították, hogy ezek a barlangi törpekrokodilok egy egyedi fajt alkotnak. Megvizsgálták néhány példány gyomortartalmát is, amiből kiderült, hogy fő eledelként az ott élő denevéreket fogyasztják elsősorban. A narancsos színük viszont nem genetikai mutáció, nem fajtajelleg, hanem a denevérürüléktől és -vizelettől van, ami a barlang alját lepi el. Az 50-100 évig is elélő barlangi törpekrokodilok rendszeresen megmártóznak benne, mert jót tesz a bőrüknek a cucc, előnyös élettani hatásai mellett még a bőrszínt is narancssárgára változtatja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.