Érdekes

18 évet ült ártatlanul, most giga kártérítést kap

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.09 | 13:22

Nemi erőszakért és gyilkosságért ítélték el ártatlanul, háromszor akart öngyilkos lenni a börtönben.

Másfél milliárd forintnyi kártérítést kap egy bírósági döntése alapján az a lengyel férfi, aki egy kiskorú lány meggyilkolása címén 18 évet töltött börtönben. A 2018-ban kiengedett Tomasz Komenda története nagy visszhangot kapott Lengyelországban. Nem jogerős ítélete alapján az eddig Lengyelországban kiszabott legnagyobb összegű kártérítést kellene megkapnia. A 44 éves férfi 2004-ben kapott 25 éves szabadságvesztést, mert a bíróság szerint 1996 szilveszterének éjszakáján megerőszakolt és meggyilkolt egy 15 éves lányt.

A férfi 18 évi börtön után, 2018-ban szabadult,

mert a lengyel legfelsőbb bíróság felmentette a vád alól. Tavaly két másik férfit ítéltek el a gyilkosság elkövetéséért. Komenda közel 19 millió zlotyt (mintegy 1,5 millárd forint) követelt az államtól a börtönben töltött évekért. A fogolytársak, valamint a börtönőrök egy részétől is elszenvedett szexuális zaklatást és egyéb bántalmazást is. A börtönévek története olyan durva részleteket tartalmaz, hogy a mentességi eljárást a nyilvánosság kizárásával folytatták. Titkosítják az ítélet indoklását is. A bírósági döntés kihirdetése után Komenda a sajtónak elmondta: az ítélethozatal napján ő a

maga részéről lezárta a börtönévek témáját.

Kielégítőnek nevezte kártérítés mértékét, aláhúzva: még egy ilyen magas összegért sem kívánná senkinek, hogy akár egyetlenegy napot töltsön el börtönben olyan körülmények között, mint amelyekben neki volt része.

Elmondta azt is: nem hiszi, hogy az ő esetének következményei lesznek majd azok számára, akik elítélték őt, mindazonáltal számára most a jövő a legfontosabb.

Komenda a börtönben háromszor kísérelt meg öngyilkosságot.

A most egy alapítvány munkatársaként dolgozó Komendának tavaly novemberben fia született jegyesétől, akivel szabadulása után ismerkedett meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.