Érdekes

Na de mi köze a csokoládénak a Valentin-naphoz?

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.12 | 06:46

A szerelmesek ünnepe tulajdonképpen elképzelhetetlen giccses ajándékok, virágcsokrok és természetesen csokoládés bonbonok nélkül. Édességet adni teljesen egyértelmű ezen a napon, de vajon honnan és miért indult el ez a hagyomány?

Nehéz elképzelni ezt az időszakot hatalmas, szív alakú bonbonos dobozok nélkül, és legyünk őszinték: a legtöbben örülünk, ha édességhez jutunk, pláne akkor, ha csokoládéhoz.

A history.com adatai szerint a Valentin-napi időszakban közel 27 millió kilogramm csokoládét vásárolnak az emberek világszerte.

Hogy árt a fogaknak, tele van cukorral és kalóriával az most nem is érdekes, hiszen bizonyított tény, hogy jót tesz a szívnek, javítja a kognitív képességeket és meglepő, de egy csomó fontos tápanyag is megtalálható benne. Ja, azt se felejtsük el, hogy a fekete csoki még a libidónkra is pozitívan hat. Mindezt persze akkor, ha mértékkel fogyasztjuk, nem pedig két pofára.

Ha arra tippeltél, hogy a csoki és a valentinozás csak mostanában kapcsolódott össze, akkor bizony tévedtél. Az első ezzel kapcsolatos feljegyzés még az aztékok idejéből maradt ránk, eszerint II. Moctezuma azték uralkodó csokoládédrazséval kedveskedett azoknak a hölgyeknek, akikre szemet vetett.

Afrodiziákumként már a viktoriánus kori Angliában is népszerű édesség volt, a férfiak akkor egész egyszerűen úgy tartották, hogy csokoládéval bármelyik nő szívét rabul lehet ejteni. Fontosnak tartották azonban a megfelelő doboz, szalag és csoki kiválasztását,

a nőknek viszont azt tanították, hogy csak attól fogadják el a figyelmes ajándékot, akivel valóban szimpatizálnak.

A csokoládénak tehát mindig is köze volt az érzékiséghez és a vágyhoz, már jóval korábban ajándékozták egymásnak a szerelmesek, mint azt a történelem sejteni engedné.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.