Érdekes

Ez a tinilány borzalmas kényszerbetegséggel él

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.13 | 18:48

A kamaszkor önmagában véve szép kihívás, hát még ha mellé az obszesszív-kompulzív zavar egy igen súlyos formája a diagnózis.

A 14 éves Allisonon elsőre semmi különös nem látszik, és ezt a környezetében is sokan szóvá teszik: átlagos fiatal lány, de agyának szerkezete az OCD hatására jócskán eltér az átlagostól. Dacára annak, hogy a gyógyszeres kezelést viselkedésterápiával kombinálja az őt kezelő szakember, Allison a mindennapok során így is keményen küzd azért, hogy normális életet élhessen.

Van, amikor valaki ellenállhatatlan kényszert érez, hogy élére vasaljon minden inget vagy naponta többször alaposan kezet mosson, és a köznyelv az ilyen emberre előszeretettel mondja, hogy kényszeres. Allison utálja ezt a megközelítést: az OCD ennél jóval komplexebb és súlyosabb zavar, a kényszercselekvések a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.

Allison van, hogy kénytelen többször pontosan leírni, amit édesanyja mond, vagy más kisebb rituálékat kell meglépnie, hogy jobban érezze magát. Bár társai elfogadták a betegséget, amikor egy osztálytársa önmagát ismételte és valaki viccből megjegyezte, hogy “biztos Allison-betegséged van”, a kamaszlány utána otthon órákig sírt…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.