Érdekes

7 megdöbbentő szám, amit tudnod kell a banánról

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.17 | 19:18

A banán az a gyümölcs, amit egész évben örömmel fogyasztunk - ráadásul nem is csupán energiadús gyümölcsként, de akár sportitalként vagy likőrként is.

Komolyan, likőr?

Ha hiszed, ha nem, 6 igen érett banán szükséges a hagyományos banán ízesítésű likőr elkészítéséhez. Ehhez jön még fél liter etil alkohol (95%-os), fél liter víz, negyed kiló cukor és egy vaníliarúd. Hámozd meg a banánokat és vágd fel őket karikákra. Helyezd befőttesüvegbe a vaníliarúd kikapart magjaival együtt. Öntsd fel az alkohollal és jól zárd le az üveget. Tedd hűvös, sötét helyre (ne a hűtőbe) három hétre. Időről időre rázd fel az üveg tartalmát, anélkül, hogy kinyitnád. Három hét elteltével készíts cukor szirupot a vízből és a cukorból. Szűrd le a banánlevet, majd add hozzá a szirupot. Öntsd vissza az egészet a befőttesüvegbe, és hagyd állni legalább egy hónapig.

Hol?

A világ banántermelésének 80%-a Közép és Latin Amerikában történik. Ecuadorban öt millió, a Fülöp szigeteken három millió, míg Costa Ricában két millió tonna banánt termelnek egy évben.

Ez mind benne van?

Következzen néhány információ a banán tápértékéről! 100 gramm banán (egy banán átlagos súlya) 89 kalóriát, 22.84 gramm szénhidrátot, 12.23 gramm cukrot tartalmaz. Élelmi rostból 2.6 grammot ad, káliumból 358 miligrammot, míg kálciumból 5 miligrammot. Pépessége ellenére víztartalma is igen magas, 74.9 gramm!

Krémet is?

Banánkrém: 20 dkg banán, fél kiló mascarpone, fél liter tej, 2 dl tejszín és 80 gramm cukor. Pépesítsd a banánt, add hozzá a tejet és a cukrot, majd keverd tovább, amíg nem kapsz teljesen krémes állagot. Add hozzá a mascarponét, keverd elektromos habverővel. Verd fel a habot, majd óvatosan forgasd bele a banános masszába. Mérd ki szép tálalóedényekbe és tedd néhány órára a hűtőbe. Tálalás előtt szórd meg durvára tört keksszel.

Köztársaság, meg még mit nem!

1904-ben William Sidney Portet használta először a Banán Köztársaság kifejezést egy “Cabbages and Kings” című könyben. Eredetileg azokra az országokra használták a kifejezést, amiknek instabil gazdasága azon alapult, hogy csak néhány termék exportálására voltak képesek. Ma azokra az országokra használjuk leginkább, ahol a politikusok jobban figyelembe veszik szűk baráti körük érdekeit, mint az egész országét.

5 millió tonna, de hol?

Amerikában évente öt millió tonna banánt fogyasztanak el, evvel vezetik is a listát. Második helyen Európa áll a maga 4.8 millió tonnás fogyasztásával. Oroszországban 1.2 millió, míg Japánban 1 millió tonna banán fogy el évente.

A győztes pedig:

16.7 millió tonna fogy el belőle évente világszerte. Kétségtelenül az egyik kedvenc gyümölcsünk, amit sokoldalúan fel is használunk. Amerika a banán 31, Európa a 28, míg Ázsia 16 %-ot eszik meg a világ összbanántermeléséből.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló