Érdekes

Milliók lesznek levertek és szomorúak szex után – ez lehet az oka

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.25 | 07:18

A legtöbben már hallottak a szex utáni szomorúságról, vagyis a posztkoitális diszfóriáról. A jelenség létezik, és sokakat érint, nemtől függetlenül.

Kép: 123rf

A rezolúciós fázis sokak számára mélypont

A nők nagyjából felével előfordul, hogy szex után szomorúságot, szorongást tapasztal, minden ok nélkül elsírja magát. Szélsőséges esetben ez az állapot órákig is eltarthat. Egészen mostanáig úgy tűnt, csak a nők szenvednek a posztkoitális diszfória tüneteivel, vagyis a szex utáni, hirtelen jelentkező szomorúsággal – most azonban úgy tűnik, a férfiak körében is van hajlam erre a problémára, de náluk ez a probléma inkább egyfajta ingerlékenységgel, levertséggel és fáradtsággal jár.

De hogy vajon mi lehet ennek az oka? A szex utáni, úgynevezett rezolúciós fázis során rengeteg különféle reakció jelenhet meg. Sokan ilyenkor összebújnak, ölelkeznek, de vannak, akik szeretnének inkább egyedül maradni. És igen, vannak, akik ilyenkor kimondottan szomorúak

– mondja a témát kutató Robert Schweitzer professzor, a Queenslandi Egyetem munkatársa.

Már nem érzi magát szuperhősnek a férfi

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak nem csak arra hajlamosak, hogy elszundítsanak aktus után, hanem a depresszióra emlékeztető átmeneti tünet esetükben is megjelenhet. A posztkoitális diszfória tehát nem női probléma, hanem mindkét nemet érintheti.

Philipp Hodson szexuálpszichológus szerint a férfiak esetében a depressziós tünetek ilyenkor azért jelennek meg, mert míg aktus előtt és közben egyfajta szuperhősnek érzi magát, aki irányít, csábít és élvez, az aktus után hirtelen ürességet érez, a pozitív érzéseket okozó hormonok aránya pedig jelentősen csökken szervezetükben.

És hogy mit lehet tenni a fura tünet ellen? A legjobb, ha tudatosítja az ember, ha hajlama van rá, és igyekszik előre készülni arra, hogy ne zuhanjon túl mélyre, legfőképp pedig ne legyen közönyös a partnerével sem. A legjobb a szakember szerint, ha ezt is, mint minden mást, őszintén megbeszélik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló