Érdekes

Mi történne, ha egyszerre felrobbantanák a világ összes atombombáját?

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.02 | 16:18

Nem lenne jó, ennyit mondunk előljáróban.

A kérdés nyilván sokakat foglalkoztat, ezért a Kurzgesagt – In a Nutshell YoutTube-csatorna egy informatív kis animációs videóban foglalta össze, hogy mi lenne akkor, ha tényleg egyszerre robbantanák fel az világ össze atombombáját.

A videó szerkesztői két lehetőséget vizsgáltak meg, az egyikben célzott támadásokat a legnagyobb települések ellen, a másik esetben pedig azt, hogy ha konkrétan egy helyen robbanna minden nukleáris fegyver.

A világon jelenleg körülbelül 15000 nukleáris robbanófej van (a hidegháború végén 80000 is több volt), főleg amerikai és orosz tulajdonban, ha ezekből minden 100000 lakosnál nagyobb városra ledobnának 3 atombombát, akkor egyetlen pillanat alatt el lehetne pusztítani 3 milliárd embert, a populáció majdnem felét, és még maradna is egy rakás felesleges bombánk.

Ha az összes bombát egy helyre szállítanák, és egyszerre robbantanák fel, akkor a detonáció ereje körülbelül 3 milliárd tonna TNT robbanóerejének megfelelő lenne. Ez körülbelül 15-szöröse lenne a Krakatau-vulkán 1883-as kitörésének, amit a történelem egyik legnagyobb robbanásaként tartanak számon. 250 kilométeres körön belül minden élőlény elpusztulna, és a robbanás hangját az egész világon hallani lehetne. A keletkező krátert kb. 10 kilométeresre saccolják a szakértők, de érdemes végignézni a videójukat, mert ha valakinek ekkora pusztítás nem lenne elég, eljátszanak azzal a gondolattal is, hogy mi lenne, ha a Földön lévő összes uránt kibányásznánk és nukleáris fegyvereket készítenénk belőle, majd az egészet felrobbantanánk. Spoiler, és jó hír: a Földet szerencsére nem tudnánk megsemmisíteni, és az életet sem, körülbelül 100 év múlva burjánzó növényvilág és apró állatok hadai borítanák a bolygót. Csak éppen emberek nélkül…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló