Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Érdekes

„Rettegtem, hogy egy reggel ádámcsutkával ébredek majd…”

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.10 | 13:18

Az ausztrál 60 Minutes riportere, Liz Hayes 2009-ben találkozott a világ legfiatalabb transznemű gyerekével. Jazz azóta már nagykorú, története számos kérdést vet fel.

Jazz Jennings kisfiúként született 2000 októberében, de már kétévesen pontosan tudta: ő igazából kislány. Nagyon szenvedett, amikor az óvodában nem engedték, hogy lányos holmikat viseljen, de szülei végig mellette álltak: megértették az intézménnyel, hogy Jazz esete különleges, és nem lázadni akar, hanem egyszerűen „rossz testbe született”.

A szülők több szakemberhez is elvitték a gyereket, így kiderült, hogy valóban nemi diszfóriáról van szó: vagyis a biológiai nem és az pszichés nem között eltérés mutatkozik. A kis Jazz nem élte meg traumaként állapotát, hiszen a család mindenben mellé állt, de persze ott volt a pubertással járó hormonális változások veszélye, ami minden transznemű gyereket rettegéssel tölt el.

„Ötévesen azt hittem, a jó tündér hoz majd nekem puncit, mert én lány vagyok, nekem az jár. Kiskamaszként aztán esténként nem mertem elaludni, mert attól rettegtem, hogy egyszer csak mély hanggal, esetleg ádámcsutkával ébredek. Ne adj isten, szőrösen”

– vallja be Jazz.

Transznemű fiatalként kamaszodni olyan, mintha felülnél egy vonatra, ami épp az ellenkező irányba száguld, mint ahová szeretnél menni. Ugyanakkor állandó kérdés, mikor kezdődhet el a hormonterápia, hiszen gyerekek esetében erről a szülő, a gyám dönt.

Jazz ma már 18 éves elmúlt, boldog nőként él, és másoknak – nem csak transzneműeknek – segít, hogy könnyebben elfogadják önmagukat. YouTube-csatornáját 645 ezren követik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló