Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Érdekes

A férfi, aki azért küzd, hogy végre kivégezzék

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.29 | 15:23
  • trendindex: 2

Nevadában a halálbüntetés ugyan legális, ám rendkívül ritka. Azokat az elítélteket, akik egy ponton túl nem próbálnak fellebbezni az ítélet ellen, a jogi szleng „önkénteseknek” nevezi. Közöttük is egyedülálló, amit Scott Dozier tesz: ő azért nyújt be kérvényeket, hogy hajtsák végre mielőbb az ítéletet. A The Marshall Project izgalmas cikkben mutatja be a férfi történetét.

A jelenleg 47 éves Dozier 2002 áprilisában gyilkolta meg brutális módon az akkoriban 22 éves Jeremiah Miller drogkereskedőt. Mindketten kristály methben utaztak, és Doziert alaposan átverte Miller, „ezért meg kellett halnia”. A testet a gyilkos több részletben dobta a kukába. Megbánást máig nem érez: „Életem szilárd erkölcsi alapokon nyugszik, Millert ma is megölném: amit tett, nem bocsátható meg. A szüleit és a családját persze sajnálom” – kommentálja a brutális bűncselekményt az egyébként értelmiségi családból származó férfi.

Nem sokkal később kiderült: Dozier egy másik fiatal férfit, az akkoriban 26 éves Jasen Greene-t is brutálisan kivégezte. Máig állítja, hogy azt a gyilkosságot nem ő követte el, és a börtönben emiatt kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. A gyógyszertúladagolást követően két hétig kómában volt, több mint 30 kilót fogyott. ”A saját kerekesszékemet sem tudtam megmozdítani, olyan gyenge voltam. Akkor eldöntöttem, több öngyilkosssági kísérlet nem lesz” – beszéde tiszta, választékos, hangja határozottan cseng.

Dozier nem vallásos, nem hisz sem Istenben, sem emberben, és újra és újra elmondja: élni szeretne.

Ez az élet azonban, amit már több mint 10 éve rácsok mögött kell élnem, nem élet már. Semmit sem tehetek, amit azelőtt imádtam csinálni. Nincs értelme vergődni, a halálos injekció az egyetlen rövid- és hosszútávú célom”

– fogalmaz. Dozier 2016 októberében nyújtott be kérelmet először, hogy a rá kimért büntetést hajtsák végre. Több mint tíz éve él a halálsoron, úgy érzi, ideje ”lezárni azt, amiért idejöttem”.

A halálváró elítélt élete a börtönben egyébként meglehetősen kényelmes: tévét néz, újságot olvas, zenét hallgat, leveleket ír és fogad (volt barátnője is arra biztatja, hogy küzdjön tovább…). Ő nyírja a saját haját, és az elmúlt években olyan komoly izmokat növesztett, hogy a legutóbbi tárgyaláson a bíró némi iróniával meg is kérdezte, hogy van-e nála vajon sportosabb elítélt egész Nevada államban…

 

Dozier családja kezdetben mindent megtett, hogy lebeszélje a férfit az ”önkéntességről”. Az öccse könyörgött, hogy legalább azt várja meg, amíg fia megszületik, hogy láthassa a kis unokaöcsit. Dozier csak mosolygott, mondván mindez – ebből a távolságból – már aligha számít. Életcélja továbbra sincs, ám reméli, ”halálcélját” – ahogy fogalmaz – hamarosan segít elérni Nevada állam büntetésvégrehajtása.

Amikor egy elítélt nem csak a fellebbezésekkel hagy fel, de halálát külön kérelmezi, az az ügyvédtársadalom számára az eutanáziával analóg. Dozier ügyvédje, Christopher Oram 2016 októberében levette a kezét védencéről, azóta Dozier egyedül küzd a halálos injekcióért…

Nyitókép: youtube screenshot


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló