Érdekes

A pap, aki virtuális templomban prédikál

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.30 | 15:14

D. J. Soto akkor döntött úgy, hogy virtuális lelkész lesz, amikor az AltSpaceVR virtuális valóságra épülő közösségi felület még csak gyerekcipőben járt: 2016-ban, alig egyéves volt a portál, mikor Soto prédikálni kezdett.

„Eleinte alig voltak, akik érdekelt volna a… hmm, hogy is mondjam, virtuális formába ágyazott, valódi kereszténység” – mondja Soto a Wirednek adott interjújában. Volt, hogy egy-két hívő hallgatta csupán, máskor viszont az üres teremnek prédikált. Ennek ellenére nem adta fel, és ma már – alig két év alatt – többezres hívőbázist épített fel a világ minden részéről.

„A leginkább arra vagyok büszke, hogy így azokhoz is eljutok, akik egyébként sosem tennék be a lábukat egy istentiszteletre. Rengeteg ateista ír nekem, hogy elmondják: az Úr igéjét én vittem el hozzájuk, és most már a megtérést fontolgatják. Ez mindig a legnagyobb kihívás: olyanokat „behúzni”, akik legfeljebb turistaként mennek amúgy templomba” – mondja az atya.

No de vajon honnan indul egy pap, aki végül nem egy kis falu vagy városka plébánosa lesz, hanem – még ha közvetve is – az egész világé? Nos, Soto világ életében prédikátor akart lenni – aztán különös módon egészen más irányba sodorta az élet. Szülei a hadseregben dolgoztak, járták az országot, és fiúkat mindvégig szigorú katolikus iskolákba íratták. Nyáron Soto keresztény ifjúsági táborokban múlatta az időt, és arról ábrándozott, hogy felnőttként utazó prédikátor lesz. Nem csoda, hogy a főiskolán is teológiát és Biblia-tanulmányokat hallgatott.

Aztán „fiatal volt, és kellett a pénz, másfelé sodorta az élet. Egy aprócska tévécsatornánál helyezkedett el, producerként. Hosszú ideig eszébe se jutott, hogy élete küldetéséhez térjen vissza, de aztán jött az AltSpaceVR, és végre megcsillant előtte a lehetőség: saját közössége, igazi nyája lehet.

Soto közössége leginkább a pünkösdi újkeresztény felekezetek mintáját követi: a karizmatikus vonal igen fontos számukra, de a virtuális plébánosnak eszébe sem jut, hogy – egyes hazai kollégáihoz hasonlóan – virtuális érintéssel hozza transzba hallgatóit. A csodákról, amelyeket ő maga a hit által átélt, már annál többet beszél.

„Meggyőződésem, hogy új, fiatal hangra van szükség, olyan nyelvezettel, ami a fiatalokat is megérinti. Beszéljünk a problémákról, amik mindannyiunk életének a részei. Őszinte, friss, fiatalos hang kell” – fogalmaz Soto, aki saját költségvetést is készített, hogy sajátos virtuális egyházközösségét fejlessze: látványelemek, tökéletes hangtechnika és képi világ, idővel pedig személyes találkozók, hogy a hit erősödjön.

„Az az igazság, hogy az interneten van pornó, van szex, vannak drogok és rengeteg erőszakos játék. Miért is ne választanánk ki az egyetlen fontos dolgot az életben, a spiritualitást, és építenénk köré valamit, ami minél szélesebb réteget megfog?” – teszi fel a nagy kérdést a virtuális plébános.

Bár a többi egyházközösség is próbál nyitni a virtuális valóság felé, sokan idegenkednek is attól, hogy a személyesség, a valódi szemkontaktus és a klasszikus gyóntatófülkebeli intimitás eltűnjön, Sotónak kritikusai is akadnak, különösen katolikus vonalról. A VR-plébános nem törődik a negatív kritikákkal, annak örül, hogy saját színes, nemzetközi nyája van, és olyanokhoz is eljutnak „bizonyosságai”, akik azelőtt messzire elkerültek minden gyülekezetet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.