Érdekes

Több ezer éves kincsekre bukkant az erdőben egy futó

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.01 | 08:18

Kincs helyett először szemétnek nézte a leletet a tájfutó.

Ötven darab, két és fél ezer éves bronzkori talált egy erdőben egy svéd tájékozódási futó. Tomas Karlsson áprilisban, Alingsas közelében találta meg az ősi kincs együttest. Az illetékes hatóság szerint ez az országban valaha talált

“leglátványosabb és legnagyobb kincs lelet” ebből a korból.

A tárgyak időszámításunk előtt 750 és 500 köztről származnak. Egyes, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk nagyon jó állapotban maradtak fenn. A lelet néhány nagy szikla előtt hevert, állatok kaparhatták ki a sziklák közötti hasadékból, ahol eddig rejtőzhettek.

Tomas Karlsson először azt hitte, szemetet talált.

“Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először” – mondta a Dagens Nyheternek. Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott. De mivel viszonylag újnak tűntek, hamisnak hitte őket.

A helyi hatóságok régészcsapatot küldtek a helyszínre.  “A leletek nagy része bronzból készült, ezek egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők” – mondta Johan Ling, a Göteborg Egyetem régészprofesszora. Ezeket – a nyakláncokat, karkötőket és bokaláncokat – a különböző testrészek díszítésére használták, de találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket a valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és felfogásához használtak a szakértő szerint.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló