Érdekes

GULÁG-ból szellemváros: 350 ezer forintért vehetsz egy 3 szobás bútorozott lakást itt

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.12 | 07:18
  • trendindex: 2

Vorkuta valaha a leghíresebb GULAG-láger helyszíne volt, majd a 60-as években virágzó, negyedmilliós metropolisz. Ma Oroszország legdepresszívebb haldokló városa, mellette a gyorsan fogyó Vorgashorral.

Vorkuta: még van élet, de az egykor nyüzsgő metropolisznak már nyoma sincs

Vorkuta hideg, kihalt és az egykori 250 ezres lakosságból csak 50 ezren maradtak itt, és közülük is egyre kevesebben képzelik el a városban az életüket. Oroszországban az emeletes házak szürkék, Vorkutában azonban minden színes: nem véletlenül, hiszen a sarki kör mentén az év legnagyobb részében tél van, méghozzá hosszú, sarki éjszakákkal, csak reggel tíz és dél között látni egy keveset a napból. A helyiek a színes épületekkel igyekszenek pótolni a virágokat és a napfényt.

A vorkutaiak közül a többség ragaszkodik a szülővárosához, mert az egymásrautaltság igazi közösséggé kovácsolta őket össze. Ha télen elakadsz az autóddal ezen a vidéken, ha nem kapsz segítséget 20 percen belül, megfagy a benzin az autóban, és te meghalsz a semmi közepén. Az emberek tudják ezt, és számíthatnak egymásra. “Az idő hideg, de az emberek melegszívűek” – mondja egy vorkutai lakos Eli, a fiatal orosz vlogger friss videójában.

Vorgashor: a legdepresszívebb orosz város lett a szovjetek virágzó településéből

Még elképesztőbb a helyzet, ha az ember elhagyja a régióközpontként funkcionáló Vorkutát, és a környező kistelepüléseket keresi fel. Vorgashor a Szovjetunió nagy reményekkel kecsegtető bányászvárosa volt 1964-ben, amikor megalapították, és több mint 80 ezer munkást költöztettek ide. A gyárak és szénbányák közben megszűntek, 2010-ben a népesség már csak 12 ezer volt, 2018-ban alig 8 ezer, mára pedig alig 4-5 ezren élnek itt. Ennél gyorsabban elnéptelenedő település aligha létezik Oroszországban.

Vorgashor sok tekintetben igazi szellemváros, a 60-as és 70-es években épített szovjet kilencemeletesek sorra néptelenednek el a könyörtelenül zord időjárás és a növekvő munkanélküliség miatt. Vannak városrészek, ahol komplett épületek állnak lakatlanul, így az ingatlanhelyzet errefelé egészen sajátos: 2021 végén 350 ezer forintnyi rubelért vehettél magadnak 3 szobás tágas, napfényes, jó állapotú – legfeljebb esztétikai felújításra szoruló – bútorozott lakást. Mégis, ezek az otthonok még így sem kelendőek, hiszen lassan nincs infrastruktúra, amely köréjük épülne.

GULÁG-táborból szellemváros

Vorkuta és Vorgashor a sztálini GULÁG ellátó- és adminisztrációs központja volt éveken át. Összesen mintegy 700 ezer magyar állampolgár került a szovjet munkatáborba, közülük csak körülbelül 400 ezren tértek haza. A deportálás során és a munkatáborokban tehát nagyjából 300 ezer magyar állampolgár vesztette életét, akik közül mintegy 10 ezer fő a Gulag büntetőtáboraiban halt meg. Hazatérésük után a magyarországi titkosszolgálatok hallgatásra kényszerítették a lelkileg (sokszor testileg is) megtört embereket.

Vorgashor ma leginkább a urbex-turistáknak kedvez, akik azért látogatnak erre a kihalt vidékre, hogy igazi, tőről metszett szellemvárosokat fotózzanak. A felvételek szerint errefelé teljesen mindennaposnak számít, hogy az utca bal oldalán teljesen átlagos, hétköznapi lakótelepi övezetet találsz, a jobb oldalon azonban üresen álló, évtizedek óta érintetlenül hagyott szellemépületek omladoznak. Itt-ott még jár az autó, sétálnak emberek, de a legtöbb helyen ma már romokat találsz…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.