Érdekes

Titán műkar, üvegszem, híres anya: ezt tudjuk az Azov-parancsnokról, aki kész meghalni

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.13 | 15:48
  • trendindex: 2

Tegnap este az egész világ a mariupoli Azovsztálban ragadt hadsereg tábornokát hallgatta a világsajtóban, lllia Szamoilenkót, aki többször is közölte: az ő és bajtársai élete semmi, "harcuk" az, amit számít.

Történésznek készült, “kiborg” lett belőle

Fiatal, jó kiállású férfi, látszik, hogy művelt, és folyékonyan, hibátlanul beszél angolul – az ember semmiképp sem így képzel el egy terroristát. Márpedig Szamoilenko egységét, az Azovot Oroszországban terrorista szervezetként jegyzik, így nem kérdés, hogy nincs esélyük arra, hogy a hadszíntérről élve távozzanak. Igaz, ez eszük ágában sincs, képesek ugyanis az utolsó csepp vérükig harcolni. Szamolienko hadnagy szerint nincs ebben semmi, a hazájukat védik, egyedüli aggodalma, hogy nagyjából 100 civil még az üzem óvóhelyein rejtőzködik.

De vajon ki is vakmerő férfi? lllia történésznek tanult a kijevi egyetemen, és csupán 21 éves volt, amikor háborúban találta magát, 2015-ben. Számára a katonaélet az állampolgári kötelességek közé tartozik, a régi nagy demokráciákban, köztük az ókori görögöknél sem volt kikerülhető – vallja. Sokáig arról álmodott, hogy a háború után visszatér tanulmányaihoz, de erre egyre kevesebb esély mutatkozik.

A harcok során a fiatalember már elveszítette a bal kezét és a jobb szemét. Titánból készült mechanikus kezet és üvegszemet kapott, így gyakran becézik őt úgy: “a kiborg”. Bajtársai szerint állhatatlan, makacs és határozottan kiáll az elvei mellett, bármi áron. Most is csak a civileknek kér biztonságos útvonalat, hogy elhagyhassák a harcteret, ő maga többször is hangsúlyozza: a mi életünk nem számít.

Az anya tudja: bármikor szörnyű hírt kaphat

Kevesen tudják, de “a kiborgnak” ismert édesanyja van. Alla Szamolienko az ukrán filmtörténet híres casting rendezője: ő az, aki a színészeket kiválasztja a nagy filmes produkcióhoz. Nem csak ukrán, de lengyel, német, bolgár, olasz és brit filmekhez is castingolt ukrán színészeket, így világlátott, tájékozott emberről van szó. Az anya természetesen napi szintű rettegésben él, mikor érkezik a végzetes telefonhívás, hogy fia hősi halált halt.

“Az újjáépülő ukrán társadalomnak óriási szüksége volna az olyan emberekre, mint a fiam. Ők azok, akik bátrak, műveltek, tájékozottak, széles látókörűek, és mindennél fontosabb számukra a hazájuk. Nem csak az anya beszél belőlem, de anyaként persze bármit megadnék azért, hogy újra magamhoz ölelhessem a fiamat”

– mondja Alla Szamolienko a CNN-nek.

A filmes szakember azonban nem csak a fiáért aggódik: azért is, mert az ellenség manipulálja a valóságot, és mindent megtesz azért, hogy a mariupoli történések rejtve maradjanak a világ közvéleménye előtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló