Érdekes

Ez az igazság Olaszország 1 eurós házairól

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.16 | 16:18
  • trendindex: 3

Az olasz falvak elnéptelenednek, a fiatalok elhagyják a falvakat, az idősek lassan kihalnak. Olaszország tele 1 euróért megvásárolható házakkal.

Egy aprócska falu valahol Szicíliában, amelyben pár évtizede 40 ezren laktak, ma már azonban alig 11 ezer ember él itt. Ők is jobbára a modern városrészben, emeletes házakban. A borgóban, vagyis a középkori városmagban, jobbára idősek élnek, 90 fölötti emberek. Amikor egyikük meghal, a háza lakatlanná válik: a gyerekeik, unokáig mind máshol élnek, nem vágynak ide vissza.

Az 1 eurós házak színvonala vegyes: van, ami lakható állapotban van, épp csak olyan, mintha reggel még rendben tartotta volna valaki, aki délutánra eltűnt. Más házak omladoznak, az új tulajdonos legfeljebb az ablakon keresztül nézhet be, hogy fejére ne omoljon a tető. Már ahol van tető – mert ez sem mindig biztos.

Az ausztrál SBS Dataline a helyi ingatlanost kérdezgeti, aki a házakat bejárva elmondja: aki ilyen kérót vesz, az nagyjából 10 millió forintnyi eurót kell, hogy ráköltsön. “Többet lehet, de kevesebbet nem” – nevet az ingatlanos.
A legtöbb vásárló nem költözik be 1 eurós szerzeményébe, hanem inkább nyaralónak, esetleg wellness-központnak használja őket felújítás után.

Egy ausztrál férfi itt telepedett le: ugyan ő is vett egy egyeurós házat – meg is mutatja az ágyat, ahol a néni kihalt belőle – de nem ott él, hanem egy másik otthonban. Az igazi otthona kényelmes, otthonos, lakható, 3,5 millió forintnyi euróért vette – merthogy ilyen házakat is árulnak. Aki nem ért a felújításhoz vagy nem szán rá annyit, az inkább ilyet vegyen.

Az önkormányzatok örülnek annak, hogy a borgók nem néptelenednek el, és van, aki felújítja ezeket a házakat. A külföldiek meg boldogok, hogy teljesült az álmuk: van egy házuk valahol Olaszországban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.