Érdekes

Pörög a Yanny/Laurel-meccs, már audiológus és nyelvész is beleszállt

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.17 | 14:11

A Twitter nemcsak a hírességek, de a szakik fülébe is bogarat tett, de végül csak az egyik szó marad.

Mostanában mindenki lázasan azt kérdezgeti a közösségi médiában, hogy Yanny vagy Laurel hangzik el egy bizonyos hangfelvételen:

 

Egy audiológus is a jelenség nyomába eredt – hogyan lehet az, hogy csak az egyik vagy másik kifejezést halljuk, sőt: esetleg mind a kettőt egyszerre?

Dr. Kevin Franck, a massachusettsi Eye and Ear vezető hallás-szakértője mindent az agyunkra fog. A neten terjedő, Redditről elinduló audio klipben van, aki egy öblös férfihangon hallja a Yanny szót, más pedig a magas tartományokban kagylózza a Laurel nevet. A megosztó feladvány hasonló a 2015-ös ruha-őrülethez, ami szintén két táborra választotta a felhasználókat.

Franck úgy véli, hogy a kérdés az agynak azokat a kognitív folyamatait érinti, melyek meghatározzák a beérkező hangok értelmét. Azt viszont kihangsúlyozza: fogalma sincs, hogyan készült az ominózus bejátszás. (A New York Times derítette ki, hogy az egész ügy egy georgiai 18 évestől ered, aki a Vocabulary.com-ról szedte le a klipet.)

Legelőször is azt kell megértenünk, hogy:

A beszélt nyelv relatíve önkényes korlátokat húz a hang köré, hogy teljesen különböző értelemmel láthassa el az elhangzottakat. Ezek egyénenként nagyon is eltérő jelentések lehetnek.

A különbségek múlhatnak az anyanyelv vagy a dialektus faktorain is: ahol felnőttünk, úgy dolgozzuk fel a bejövő hangi információkat is. Nem számít milyen apróak is ezek az eltérések, viszont bizonyos szavak felfogásánál nagyon nagy szórást eredményezhetnek.

A Yanny-Laurel kísérletben felnagyítva látjuk a jelenséget – az agyunk arra van késztetve, hogy tábort válasszunk. El kell döntenünk, melyik sorba állunk be, mindezt minimális adat alapján. A Necker-kocka illúziót is megemlíti, ahol a vonalak becsapósak – azon lehet vitatkozni, milyen irányban áll az idom.

A Time.com szerint a külső tényezőkről se feledkezzünk meg: a hallásunk állapota mellett számít az adott lejátszó eszköz minősége, beállítása is.

Az agyunk gyárilag olyan, hogy értelmet akar látni a zűrzavarba. Nem hagyna kétségek közt téged. Mindannyiunknak megvan a maga története, és a berendezésünk is eltér a másikétól.

Abby Walker, a Virginia Tech nyelvészprofesszora a QZ oldalán ennél tovább megy:

Nagyon sok itt a természetellenes dolog, de elsőre úgy tűnhet, hogy két file-t rakott valaki egymás tetejére. Azt hittem, direkt szórakozik azzal, hogy embereket zavarjon össze, de kiderült, a vocabulary.com-ról származik ez a rossz automatikus szintézis.

Feltehető, hogy az eredeti hangot telefonról vette fel az illető a számítógép mikrofonján keresztül, satnya minőségben. Walker rájött, hogy nem két hangfile került egymásra, inkább az alacsony tartományok frekvenciáinak kettőssége ad lehetőséget az eltérő értelmezésre. Ha több szinten rögzítenek hangokat, akkor romlik a felvétel minősége is.

via GIPHY

Ha ellátogatunk az említett szótár-oldalra, akkor megtaláljuk a bejegyzés eredetét. Viszont itt csak Laurel van, Yanny sehol. Mert az utóbbi szó nem létezik – ennyi volt, kedves #yanny-pártiak


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.